Jack Russell » Erfelijke aandoeningen Jack Russel

Erfelijke aandoeningen Jack Russel

Jack Russells zijn geliefde honden voor hun passie, energie en grappige persoonlijkheden. Maar zoals alle rashonden hebben ook Jack Russels veelvoorkomende ziektes en erfelijke aandoeningen. Hier lees je welke aandoeningen dat zijn en hoe je daarmee om moet gaan als (toekomstig) baasje.

Veel voorkomende ziektes Jack Russel

Zoals bij veel kleinere hondenrassen krijgen Jack Russels vaak last van patellaluxatie, een losse knieschijf. Door patellaluxatie kan de hond de knie niet meer goed buigen en niet meer op het pootje steunen. Deze aandoening is goed te behandelen, maar de kosten voor een operatie van een losse knieschijf kunnen oplopen tot wel € 1.000. Een andere veel voorkomende ziekte bij Jack Russels is cataract, ook wel staar genoemd. Een Jack Russel met staar verliest na verloop van tijd zijn zicht. Een andere oogafwijking die nog wel eens voor komt bij Jack Russels is lenslucatie. Beide oogafwijkingen zijn net als de patellaluxatie goed te behandelen.

Verder kunnen Jack Russels allergieën ontwikkelen en komt epilepsie regelmatig voor. De meeste honden kunnen hier met de juiste medicatie goed mee leven.

Rashonden en erfelijke aandoeningen

Mocht je de keuze maken om een Jack Russel te kopen, moet je rekening houden met het risico op een erfelijke aandoening. Eigenlijk hebben de meeste rashonden last van dit soort gezondheidsproblemen, op de website van dierenrecht.nl vind je een compleet overzicht van de rassen met het hoogste risico. Volgens de Rashondenwijzer is de Jack Russell een hoog risico geval. In het programma ‘Zondag met Lubach’ wordt op een grappige manier uitgelegd wat de nadelen zijn van het fokken van rashonden en hoe gezondheidsproblemen door het fokken veroorzaakt worden.

Wil je een zo gezond mogelijk hond, kies je voor een ras met weinig gezondheidsproblemen of

Een paar tips

Nu je weet wat de nadelen zijn van een rashond en wat voor erfelijke aandoeningen Jack Russels normaliter mee te maken krijgen kun je zelf een weloverwogen keuze maken. Hieronder een aantal tips om je in ieder geval op weg te helpen bij de aankoop van een gezonde Jack Russel pup: