Mini Jack Russell

Ze zijn erg gewild en Marktplaats staat er vol mee: mini Jack Russells. Voordat je echter besluit bij een nestje te gaan kijken is het goed om je bewust te zijn van het volgende: mini Jack Russells zijn vaak geen echte rashonden, maar een kruising tussen een Jack Russell Terriër en een ander ras. Het ras wordt dus niet erkend door de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër. Maar er hoeft niks mis te zijn met kruisingen, lees hieronder waarom.

De Jack Russell rasstandaard

De Jack Russell is een rashond en dus een hond met een rasstandaard. In het Jack Russell rasstandaard staan uiterlijke- en karaktereigenschappen beschreven waaraan een echte Jack Russell hoort te voldoen. Hierin staat bijvoorbeeld beschreven dat de ideale hoogte van een Jack Russell 25 cm tot 30 cm is. Het gewicht dusdanig dat 1 kg gewicht met 5 cm hoogte overeenkomt. Dat houdt in dat een hond van 25 cm hoogte ongeveer 5 kg behoort te wegen.

Kan het kwaad om een mini Jack Russell kruising te kopen?

Nee. Het een is niet beter dan het ander. Wel kleven er voor- en nadelen aan zowel rashonden als kruisingen. Het voordeel van een rashond is dat je weet wie de ouderdieren zijn en je precies weet wat je krijgt. Dit kan tegelijkertijd ook een nadeel zijn; rashonden hebben vaak hele sterke karaktereigenschappen. Dit is niet erg maar betekent in het geval van de Jack Russell dat een consequente opvoeding nodig is. Daarnaast heb je bij een rashond iets vaker kans op erfelijke aandoeningen.

Een kruising is helemaal niet slechter dan een rashond en heeft op sommige vlakken zelfs voordelen. Een van die voordelen is dat het vaak sterkere en gezondere honden zijn. Ook is het iets meer een verrassing hoe de hond uiteindelijk zal worden. Als echter bij de aanschaf van de pup niet bekend is wie de ouderdieren zijn, zijn ook erfelijke aandoeningen bij een kruising een gevaar.

Populaire kruisingen

Enkele populaire mini Jack Russell kruisingen zijn:

  • Mini Bulterriër jack Russell mix
  • Miniature pinscher Jack Russell mix
  • Chihuahua Jack Russell