Jack Russell » Jack Russel opvoeden » Gedragsproblemen Jack Russell

Gedragsproblemen Jack Russell

Als jouw Jack Russell zich niet gedraagt zoals je zou willen en daarbij overlast veroorzaakt voor jou, anderen of zichzelf, noemen we dat een gedragsprobleem. Herkenbaar? Gedragsproblemen komen veel voor bij de Jack Russell. Wij helpen je op weg met een overzicht van de meest voorkomende gedragsproblemen en hulp bij het vinden van een oplossing. In sommige gevallen kan het nodig zijn hulp in te schakelen van een gediplomeerde hondengedragstherapeut. Over het algemeen geldt dat voorkomen beter is dan afleren, begin dus van jongs af aan met een consequente opvoeding.

Blaffen

Jack Russells hebben de neiging veel te blaffen door hun roots als jachthonden. Maar honden blaffen niet zomaar zonder reden of omdat ze jou willen irriteren. Jack Russells blaffen om zich te uiten. Ze zijn blij omdat ze je eindelijk weer zien of omdat je met ze naar buiten gaat. Maar ook uit onzekerheid, angst, frustratie of verveling. Het is belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen voordat je op zoek gaat naar een oplossing. Het complete Jack Russell handboek bevat een uitgebreide handleiding voor het voorkomen en oplossen van blaffen. Daarin lees je bijvoorbeeld hoe je voorkomt dat je Jack Russell urenlang blaft als je afwezig bent.

Bijten

Net als bij blaffen hoeft bijten niet direct een gedragsprobleem te betekenen Alle Jack Russells bijten of happen wel eens door hun grote enthousiasme en speelsheid, bijvoorbeeld tijdens spelletjes. Vooral puppies vinden het heerlijk om hun tanden te zetten in vrijwel alles wat ze tegen komen. Zodra hun tandjes doorkomen gebruiken ze die om de wereld te ontdekken. Tijdens dit leerproces kun jij je pup hier bij helpen! Je straft het niet af, maar leert hem hoe hard hij mag buiten. Blijft jouw Jack Russell bijten en brengt hij daarmee andere mensen, kinderen of dieren in gevaar? Dit is vaak een afweer- of aanvalsreactie.

Springen

Ook springen komt bij Jack Russells vaak gewoon voort uit enthousiasme. Je kunt jouw Jack Russell afleren om tegen je op te springen door het opspringen te negeren en het laag blijven te belonen. Zorg dat iedereen in huis hieraan moe doet en wees consequent!

Trekken aan de riem

Niet is vervelender dan een hond die continu aan de lijn trekt. De dagelijkse wandelingen moeten ontspannend zijn voor zowel het baasje als de hond. Veel mensen denken dat honden die trekken aan de lijn dominant zijn. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Meestal trekt hij gewoon omdat hij iets wil ontdekken of iets ruikt. Als hij echter merkt dat dit helpt en het hem sneller naar zijn doel brengt, zal hij dit zien als beloning en het zich snel aanleren.

Oplossingen andere gedragsproblemen Jack Russels

Heb je hulp nodig bij het oplossen van andere gedragsproblemen zoals:

  • Mijn Jack Russell luistert niet
  • Mijn Jack Russel plast in huis
  • Mijn Jack Russell is agressief
  • Mijn Jack Russell is hyperactief

Jan Kramer heeft ruim vijfendertig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells en al zijn ervaring gepropt in het Complete Jack Russell handboek! 60 Dagen Niet Goed Geld Terug Garantie.

Jack Russell Handboek

Gedragsproblemen Jack Russell voorkomen

Wil je gedragsproblemen bij jouw Jack Russell in de kiem smoren? Hieronder een paar tips:

  • Investeer veel tijd in de opvoeding van jouw pup
  • Voorkomen is beter dan afleren
  • Hanteer de NILIF methode (Nothing in Life is Free) (meer daarover onder opvoeding)
  • Bedenk vooraf welke regels gelden en zorg ervoor dat iedereen daarvan op de hoogte is
  • Straffen werkt averechts