Jack Russell » Jack Russell leeftijd

Jack Russell leeftijd

De gemiddelde leeftijd van een Jack Russell is 13 tot 16 jaar. Echter hoor je ook vaak genoeg verhalen over Jack Russells die makkelijk 17 jaar of ouder worden en er zijn zelfs Jack Russells die ouder zijn dan 20.

Jack Russell leeftijd

Gemiddelde Jack Russell leeftijd vergeleken met andere rassen

Vergeleken met andere hondenrassen hebben Jack Russells een vrij hoge levensverwachting. In het lijstje staan ze boven de Beagle, Border Collie en de Labrador Retriever. Mopshonden worden gemiddeld het oudst. Er is onderzoek gedaan naar wat invloed heeft op de leeftijd van honden en belangrijke factoren die de leeftijd bepalen zijn:

 • Over het algemeen worden kleine honden ouder dan grotere rassen.
 • Het ras, maar hier geldt ook dat kleinere rassen ouder worden. Met uitzondering van de Doberman Pinscher, die kunnen makkelijk 15 jaar oud worden.
 • Verzorging. Net zoals bij mensen hebben honden baat bij een gezonde levensstijl
 • Rashond vs. kruising: kruisingen worden doorgaans ouder omdat ze minder risico lopen op erfelijke aandoeningen.

Jack Russell Hondenprotocol

Het “Hondenprotocol” eBook helpt je om je Jack Russell met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Jack Russell. Gerrit Lameijer, de schrijver, heeft twintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells.

In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook >>


Mensjaren en “hondenjaren”

Hoe oud zijn honden in mensjaren? Er zijn verschillende theorieën, waarvan er geen is bewezen. Er wordt vaak aangenomen dat één hondenjaar gelijk staat aan zeven mensjaren. Dus een hond van 5 jaar oud staat gelijk aan een mensen leeftijd van 35.

Een ander veelgebruikt systeem voor het berekenen van de honden leeftijd in mensjaren suggereert dat de eerste twee jaren gelijk staan aan 21 jaar. Alle volgende jaren staan gelijk aan 4 mensjaren. Volgens experts is deze berekening nauwkeuriger, maar ontbreekt hier nog de factor grootte/ras, waarvan de impact groot is.

Daarom zijn er ook nog nauwkeurige methodes die rekening houden met het ras en de grootte, zoals deze.

Jij hebt invloed op de leeftijd van jouw Jack Russell

Als baasje heb jij uiteraard ook invloed op de leeftijd en gezondheid van jouw Jack Russell. Enkele tips om je hierbij te helpen:

 • Zorg voor voldoende beweging. Vier keer per dag, waarvan één keer lang.
 • Mentale uitdaging is ook belangrijk, zeker voor een werkras als de Jack Russell Terriër
 • Ontworm regelmatig en haal de verplichte inentingen bij de dierenarts. Lees hier meer over verzekeringen.
 • Zorg voor goede voeding
 • Liefde en contact; honden zijn gezelschapsdieren. Dit begint al bij de socialisatie
 • Vermijd traplopen

Veel voorkomende gezondheidsproblemen Jack Russell

De belangrijkste erfelijke aandoeningen bij Jack Russell Terriërs zijn volgens onderzoek van de Universiteit van Utrecht:

 • Primaire Lens Luxatie: aandoening aan het oog met als risico het gezichtsvermogen te verliezen
 • Cataract (staar): een vertroebeling van de ooglens die het scherp zien vermindert