Jack Russell » Jack Russel opvoeden » Heb ik een te dikke Jack Russel?

Heb ik een te dikke Jack Russel?

Het is misschien moeilijk om je voor te stellen dat een Jack Russel te dik kan worden. Maar als je een Jack Russel meer te eten geeft dan hij verbrandt, of niet genoeg laat rennen, krijgen ze gemakkelijk overgewicht. Overgewicht zorgt voor tal van gezondheidsproblemen, dus het is jouw verantwoordelijkheid als baasje om dit aan te pakken. Hieronder lees je hoe je overgewicht signaleert en wat je eraan kunt doen.

Heb ik een te dikke Jack Russel?

Hoe veel mag een Jack Russel wegen?

Een Jack Russel mag 1kg wegen per 5cm hoogte. Een Jack Russel van 30 cm hoogte mag dus ongeveer 6kg wegen.

Signalen dat jouw Jack Russel te dik is

Overgewicht is niet altijd overduidelijk zichtbaar, en wat is nou te dik? Als je een van de onderstaande aantreft bij jouw Jack Russel is het tijd om er iets aan te gaan doen:

  1. Geen definitie: de Jack Russel is een atletische hond en moet er ook zo uit zien. Ze hebben een sterke borst- en ribbenkast met een buik die niet onder hun ellebogen mag zakken.
  2. Kan zichzelf niet meer goed verzorgen: met hun behendige lichaam zou het geen probleem moeten zijn om aan een oor te krabben of zichzelf te likken.
  3. Snel vermoeid: loop je de hoek om en staat je Jack Russel al te hijgen? Behalve bij warm weer is dit normaal gesproken en teken dat hij niet in vorm is en waarschijnlijk te dik.

Hoe veel beweging heeft een Jack Russel nodig?

Jack Russels hebben veel beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Dit betekent zeker één flinke wandeling per dag van (minimaal) 30 minuten tot een uur en een paar kortere wandelingen. Of laat hem ergens op een rustige plek los waar andere honden zijn zodat hij kan spelen en rennen.

Heb je een keer een dag niet zoveel tijd om regent het de hele dag? Dan kun je ook denkspelletjes proberen zoals deze (link naar Bol.com), hier worden ze ook moe van.

Tips om jouw te dikke Jack Russel te laten afvallen

Hieronder vind je een aantal tips die helpen bij het laten afvallen van een Jack Russel met overgewicht:

  • Minderen in voer: vaak staat op de verpakking van het voer hoe veel gram aanbevolen is per levensfase. Ga daar net iets onder zitten en weeg het voer af.
  • Stap voor een periode over op dieetvoer, zoals dit voer speciaal voor Jack Russels van Royal Canin.
  • Minder een periode met snoepjes: tijdens het trainen van jouw Jack Russel gebruik je natuurlijk snoepjes, wat alles bij elkaar flink kan oplopen.
  • Lijn je hond aan zodat hij niets van straat kan eten
  • Zorg voor voldoende water
  • Weeg regelmatig om te zien of hij afvalt
  • Ga dagelijks een langer stuk wandelen of laat je Jack Russel rennen