Jack Russell » Jack Russell draagtijd en zwangerschap

Jack Russell draagtijd en zwangerschap

Wat leuk, jouw Jack Russell zwanger! Maar nu vraag je jezelf misschien af wat je precies kunt verwachten van de zwangerschap bij een Jack Russell? In dit artikel krijg je meer informatie over zwangerschappen en draagtijd bij Jack Russells.

Jack Russel zwanger en draagtijd jack russel

Aantal pups

Hoeveel pups kan je verwachten als jouw Jack Russell bevalt? Het is altijd lastig om van tevoren te voorspellen hoeveel puppy’s een hond gaat krijgen. Er zijn een aantal factoren die hier invloed op hebben, zoals de leeftijd van het teefje en het aantal keer dat ze een nestje heeft gekregen. Over het algemeen krijgt een hond tussen de 3 en 9 pups. Voor een Jack Russell ligt dit getal iets lager, zo’n 4-6 pups. Als het teefje wat jonger is krijgt ze vaak ook minder pups.

Hoe lang is een Jack Russel loops?

Om een nestje met puppy’s te krijgen heb je natuurlijk een reutje en een teefje nodig. Om de 6 maanden wordt een Jack Russell teefje loops. Dit duurt een week of 3, en binnen deze weken zijn er 2-3 dagen waarop de hond écht vruchtbaar is. Meestal is dit dag 11 tot en met 13. Het bloedverlies is op deze dagen wat minder en het teefje zal stilstaan als er een reutje in de buurt is.

Draagtijd Jack Russell

Wordt de Jack Russell precies op dit moment gedekt, dan is er een grote kans dat de Jack Russell zwanger is. De draagtijd van een Jack Russell is 61-63 dagen. Er kan na 4 weken vastgesteld worden of de hond daadwerkelijk zwanger is. De dierenarts kan een echo maken of inwendig onderzoek doen om dit te controleren. De embryo’s hebben op dat moment het formaat van een walnoot. Ze zijn dan dus goed voelbaar. Na een week of 6 zal de buik van je Jack Russell ook gaan groeien. Na dag 47 kan vastgesteld worden hoeveel pups de hond zal krijgen.

Herkennen van zwangerschap bij een Jack Russell

Het is altijd afwachten of de hond ook daadwerkelijk zwanger wordt nadat ze gedekt is. Vaak worden de tepels groter en meer roze als het teefje 2 weken drachtig is. Het haar rondom de tepels wordt wat dunner.

De Jack Russell zal aan het eind van haar draagtijd rusteloos worden en op zoek gaan naar een goede plek om te werpen. De borsten groeien dan ook en het teefje gaat zichzelf beter verzorgen. Dit zijn allemaal tekenen dat het niet lang meer duurt voordat de pups geboren worden.