Jack Russell » Jack Russell rasstandaard

Jack Russell rasstandaard

De Jack Russell is een rashond en dus een hond met een rasstandaard. In het Jack Russell rasstandaard staan uiterlijke- en karaktereigenschappen beschreven waaraan een echte Jack Russell hoort te voldoen. Daarnaast kun je in de rasstandaard informatie terugvinden over de oorsprong en gebruikskenmerken van de Jack Russell. Afwijkingen van de raspunten worden gezien als fouten, al zal waarschijnlijk geen enkel dier geheel zonder fouten zijn. Overweeg je een Jack Russell pup te kopen? Dan is het zeker de moeite waard de rasstandaard door te lezen. Je leert meer over het ras en weet een beetje waar je op moet letten zodra je gaat kijken bij nestjes. Hieronder lees je de belangrijkste uitgangspunten.

Jack Russell rasstandaard

Wat is een rasstandaard en waarvoor wordt het gebruikt?

De rasstandaard beschrijft dus eigenlijk de “ideale” Jack Russell. Maar door wie wordt dat dan gebruikt? Dit zijn rasverenigingen zoals de Nederlandse Vereniging Jack Russel Terriër en Jack Russell Vrienden. Deze organisaties vertegenwoordigen de belangen van het ras en inventariseren de gezondheid. Jack Russells van erkende fokkers moeten voldoen aan de rasstandaard. Op die manier blijft het ras puur en kunnen afwijkingen en gezondheidsproblemen voorkomen worden.

Beknopte geschiedenis uit de Jack Russell rasstandaard

Het ras komt oorspronkelijk uit het Engeland van de 19e eeuw. Daar werd het gefokt voor de jacht op vossen en dassen. Dominee John Russell ontwikkelde een stam Foxterriërs die paste bij zijn behoefte aan een hond die met de Foxhounds mee kon lopen en die onder de grond kon gaan om vossen en ander wild uit het hol te lokken. Perfect voor een Jack Russell dus, met zijn felheid en korte pootjes.

Er ontstonden uiteindelijk twee soorten Jack Russells met als grootste verschil hun formaat. De grotere, vierkantere hond is bekend als de Parson Russell Terriër en de kleinere, iets langer gebouwde hond is bekend als de Jack Russell Terriër.

Karakter

In de Jack Russell rasstandaard staat kort en bondig beschreven:

Een levendige, alerte en actieve terriër met een levendige, intelligente uitdrukking. Moedig en onbevreesd, vriendelijk maar zelfverzekerd. Een uitmuntende gezelschapshond.

Levendig, alert en actief: als je je bewust bent van de roots van deze jachthond zul je begrijpen dat deze veel beweging nodig heeft. Hun moedige maar onbevreesde karakter kan ze soms in de problemen brengen. Ondanks hun kleine postuur zijn ze namelijk nergens bang voor.

Alhoewel hij vroeger gebruikt werd als jachthond, is het een “uitmuntende gezelschapshond”, een echt familiedier.

Uiterlijk

Naast historie en karakter, staan er in de de rasstandaard uiterlijke kenmerken beschreven. Dit is heel nauwkeurig gedaan, per lichaamsdeel: schedel, neus, lippen, gebit, hals, staart etc. Over de kleuren staat het volgende beschreven:

BEHARING: Mag glad, “broken” of ruw zijn. Moet weersbestendig zijn. Vachten mogen niet veranderd worden (door trimmen) om glad of “broken” te lijken. KLEUREN: Wit moet overheersen met zwarte en / of tankleurige aftekeningen. De tankleurige aftekeningen kunnen van de lichtste tot de warmste tankleur (kastanje) zijn.

De Jack Russell rasstandaard over maat en gewicht

De ideale hoogte van een Jack Russell is 25 cm tot 30 cm. Het gewicht dusdanig dat 1 kg gewicht met 5 cm hoogte overeenkomt. Dat houdt in dat een hond van 25 cm hoogte ongeveer 5 kg behoort te wegen en een hond van 30 cm hoogte 6 kg behoort te wegen.