Jack Russell » Jack Russel opvoeden » Wanneer wordt een Jack Russel rustiger?

Wanneer wordt een Jack Russel rustiger?

Als je een Jack Russell hebt en je verdiept hebt in het ras, weet je dat het van nature drukke hondjes zijn. Van origine gefokt voor de jacht zitten ze bomvol energie en levenslust. Als je je afvraagt “Wanneer wordt een Jack Russel rustiger?”, is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Zo zijn er verschillen per bloedlijn, maar ook jij als baasje hebt grote invloed op hoe druk een Jack Russel is. Opvoeding, beweging en socialisatie zijn hierin belangrijk. Hieronder lees je meer over al deze factoren.

Wanneer wordt een Jack Russel rustiger?

Op welke leeftijd wordt een Jack Russel rustiger?

Alle honden worden rustiger zodra ze ouder worden, dus ook Jack Russells. Over het algemeen worden Jack Russell rustiger rond een leeftijd van 10 tot 12 jaar. “Dan pas!”, zul je misschien denken? Ja, een echt rustige Jack Russel bestaat niet. Jack Russells zijn gefokt op werklust en energie, omdat dat nodig was bij de jacht. Maar hoewel bekend is dat Jack Russell Terriërs energieke honden zijn, kan een vaak overdreven hyper Jack Russell een teken zijn van een onderliggend probleem in fysieke en mentale behoeften.

Helpt castreren bij reutjes?

Ja, in de meeste gevallen wordt een Jack Russell ook rustiger na castratie. De hond maakt geen testosteron meer aan, wat ervoor zorgt dat de hond minder ongewenst gedrag vertoont en minder agressief en dominant is.

Normaal gedrag vs. probleemgedrag

Het is heel normaal dat een Jack Russell speels is, aandacht vraagt en graag naar buiten gaat om te rennen en spelletjes te spelen. Maar als een Jack Russell binnenshuis ook niet te houden is en rondjes rent, je uitdaagt, blaft naar jou of je bezoek of ander probleemgedrag vertoont, is dit niet normaal. Waarschijnlijk kun je dit oplossen door de tips onderaan dit artikel toe te passen. Werkt dit niet? Schakel dan een professionele hondencoach of gedragstherapeut in.

Niet alle Jack Russells zijn even druk

Als je met verschillende Jack Russell eigenaren praat, zullen ze allemaal verschillende ervaringen hebben. Sommige Jack Russells zijn super lief en rustig, andere zijn hyper en niet te houden. Hier zijn verschillende redenen voor:

  • Bloedlijn: niet iedere Jack Russel is precies hetzelfde. Sommige hebben een wat rustiger karakter dan de ander
  • Socialisatie: hoe een pup de socialisatieperiode heeft doorgebracht is van invloed op hun latere gedrag. Een pup die nooit gewend is aan andere mensen of kinderen kan bijvoorbeeld erg onrustig worden als je bezoek krijgt.
  • Opvoeding: als je geen controle hebt over jouw Jack Russel worden ze druk en gaan ze grenzen verleggen.
  • Beweging: een Jack Russel die zijn ei niet kwijt kan gaat zelf op zoek naar uitdaging en avontuur.

De sleutel tot een rustige Jack Russel

Heb jij last van een onrustige en drukke Jack Russel? Dit kan een teken zijn dat hij zich verveeld en niet tevreden is. Wat kun je daar dan aan doen?

Het is belangrijk dat jij de baas bent en controle hebt. Wees consequent en zorg voor regelmaat. Dit zorgt voor rust omdat jouw Jack Russell weet waar hij aan toe is en wie de baas is. Hier hebben honden behoefte aan. Rust, regelmaat en reinheid! Daarnaast hebben Jack Russells veel beweging nodig. Een wandeling maken aan de lijn is niet voldoende, het liefst laat je ze los rondrennen en spelen met andere honden. Natuurlijk kun je dit best een dagje overslaan, maar je zult zien hoe voldaan en uitgeput ze hiervan raken. Jack russells hebben ook mentaal veel afleiding nodig. Denk hierbij aan zoekspelletjes, training of apporteren.