Jack Russell » Jack Russel castreren: alles wat je moet weten

Jack Russel castreren: alles wat je moet weten

Er zijn veel verschillende meningen over het wel of niet laten castreren van dieren (en dus honden). Mensen vinden dat ze het recht moeten hebben om te fokken met hun huisdieren, als ze dat willen. Daarnaast vinden ze dat het castreren tegen de natuur ingaat. Toch blijkt castratie goed voor zowel de samenleving in het algemeen als je huisdier. Hieronder gaan we dieper in op het specifiek castreren van Jack Russells.

Jack Russel castreren

Waarom Jack Russel castreren?

Gecastreerde Jack Russels vertonen ze vaak minder gedragsproblemen, ontsnappen minder snel uit huis en hebben een kleinere kans op het ontwikkelen van bepaalde kankers. Naast kanker kunnen reutjes ook last hebben van voorhuidontsteking die steeds terugkeert. Na castratie verdwijnt dit probleem. 

Zoals hierboven genoemd wordt, hebben Jack Russells na een castratie ook minder last van gedragsproblemen. Er is testosteron nodig om sperma te kunnen produceren. Tegelijkertijd heeft testosteron ook invloed op het gedrag van de Jack Russel, wat tot ongewenst gedrag kan leiden. De Jack Russell castreren zorgt ervoor dat de hond zich beter gedraagt. De hond wordt minder agressief en dominant, heeft minder eetlust en zal minder weglopen als hij een loopse teef ruikt.

Wanneer Jack Russell castreren?

Een Jack Russel reu kun je in principe vanaf een maand of 6 castreren. Echter De castratie zal minder invloed hebben op het gedrag van de hond als de hond ouder is. Gedrag dat langere tijd aanwezig is wordt een gewoonte, dus dat gedrag zal minder snel veranderen na een castratie.

Wordt een Jack Russell rustiger na castratie?

Ja, een Jack Russell wordt rustiger na castratie. De hond maakt geen testosteron meer aan, wat ervoor zorgt dat de hond minder ongewenst gedrag vertoont en minder agressief en dominant is.

Methoden Jack Russel castreren

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om een hond te castreren. Jack Russells kunnen kortwerkend gecastreerd worden met een injectie, langwerkend met een implantaat en permanent met een chirurgische castratie. Deze manieren hebben allemaal voor- en nadelen. Het is dus per hond verschillend welke methode het beste werkt. 

Chirurgische castratie

Vanaf 6 maanden kan een Jack Russell chirurgisch gecastreerd worden. Zijn teelballen worden dan, via een sneetje voor de balzak, verwijderd. Dit is een vrij kleine ingreep waarbij de hond op dezelfde dag naar huiswaarts mag keren. Na een week of 2 wordt de wond gecontroleerd. De hond wordt door chirurgische castratie permanent onvruchtbaar en maakt geen testosteron meer aan. Helaas wordt ook de stofwisseling trager waardoor het voedingspatroon van de hond aangepast moet worden.

Injectie

De hond onder de huid injecteren met delmadinonacetaat zorgt ervoor dat een aantal effecten van testosteron onderdrukt worden. De hond blijft wel vruchtbaar maar de productie van zaadcellen en het seksuele gedrag neemt af. Na 2-4 dagen werkt de injectie, die vooral geschikt is bij problemen aan de peri-anaalklieren of de prostaat of bij hypersexualiteit. Er is een kleine kans op blijvend verminderde vruchtbaarheid of suikerziekte als deze injecties vaker gebruikt worden.

Implantaat

Met behulp van deslorelin bereik je met dit implantaat gelijkwaardige resultaten als bij een chirurgische castratie: een sterke onderdrukking van zaadcellen en testosteron. 6 weken na de behandeling wordt het maximale effect bereikt, het effect houdt tot 6 maanden na de behandeling aan. Echter is er in de eerste weken juiste een toename van testosteron, waardoor problemen kunnen verergeren. In dat geval is een implantaat niet de juiste oplossing.