Jack Russell » Jack Russel pup kopen » Jack Russel kopen bij een betrouwbare fokker

Jack Russel kopen bij een betrouwbare fokker

Het uitkiezen van een betrouwbare Jack Russel fokker kan een onmogelijke opgave lijken. Het aanbod van Jack Russells is groot op internet en er zijn veel fokkers. Het is zeker de moeite waar om hier wat tijd in te steken, want een pup is zo’n 15 jaar bij je. Dan wil je wel de juiste keuze maken. Wij helpen je op weg met tips voor het uitkiezen van een betrouwbare fokker. Lees eerst deze pagina als je overweegt een Jack Russell te kopen op Marktplaats!

Erkende vachtsoorten binnen de rasstandaard zijn:

De black and tan Jack Russell wordt ook vaak geadverteerd als Jack Russell ras, maar deze wordt niet erkend door de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër.

Jack Russell fokker

Erkende Jack Russel fokkers

Een Jack Russell is een rashond, dat maakt de keuze al een stuk makkelijker. Erkende Jack Russel fokkers zijn in Nederland aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër. Dit is de oudste, eerste, grootste en officiële rasvereniging voor Jack Russell Terriërs in Nederland. Op hun site vind je een lijst met alle clubfokkers per provincie. Jack Russell Vrienden is ook een erkende rasvereniging.


Niet te veel betalen voor een Jack Russell pup?

Het eBook “Het Complete Handboek Voor de Jack Russell” helpt je de 5 meest gemaakt fouten te voorkomen die mensen maken bij het kopen van een Jack Russell. Daarnaast behandeld Jan Kramer, de schrijver, de verschrikkelijke waarheid achter de aankoop van een Jack Russell van bepaalde fokkers. Fokkers verbergen deze waarheden liever voor jou.

Bovendien: 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook op Jackrussellvriend.nl >>


Waarom kiezen voor een erkende Jack Russel fokker?

Een erkende fokker moet voldoen aan het Verenigingsfokreglement. Dit reglement is gericht op het welzijn en instandhouding van het ras. Denk aan regels rondom:

 • Fokregels: hoe vaak mag dezelfde oudercombinatie voorkomen, maximale leeftijd en regels rondom inteelt
 • Welzijnsregels: Vanaf welke leeftijd mag een teef gedekt worden, en hoe vaak mag zij gedekt worden?
 • Gezondheidsregels: Gezondheidsonderzoek (screening) ouderdieren op veel voorkomende afwijkingen bij Jack Russells.
 • Gedragsregels: Beide ouderdieren moeten voldoen aan karaktereisen zoals die in de rasstandaard beschreven zijn.
 • Regels afgifte en welzijn pups: de fokker is verplicht de pup te ontwormen en in te enten, pups dienen gesocialiseerd te zijn en de koper moet op de hoogte zijn van afwijkingen van de rasstandaard of lichamelijke gebreken.

Erkende fokkers zijn niet verplicht om Jack Russells te fokken met een stamboom. Anderzijds kunnen ook buiten de rasverenigingen om Jack Russells gefokt worden met stamboom. In dat geval moet je zelf controleren of het fokken op verantwoorde wijze gebeurt en of de ouderdieren getest zijn.

Wat betaal je bij een betrouwbare Jack Russel fokker?

Bij een erkende fokker betaal je doorgaans tussen de € 1.000 en € 1.300 voor een Jack Russell pup. Met stamboom kan dit misschien iets meer zijn.

Tips voor het langsgaan bij de fokker

Zoek vooral een fokker uit waar jij je goed bij voelt. Een goede fokker is enthousiast en vertelt graag over zijn hondjes. Je mag het nest zien en meerdere keren langs komen. Als de fokker je zo snel mogelijk een koopcontract wil laten tekenen mogen er alarmbellen gaan rinkelen. Een goede fokker wil namelijk ook het beste voor zijn pups.

Jack Russel particulier kopen

Puppies worden ook veel aangeboden via het internet door particulieren. Soms gaat het daar om mensen die eenmalig een nestje hebben of om ‘ongelukjes’. Of misschien ken je de familie waaruit het nestje komt wel persoonlijk. In dat soort gevallen hoeft er helemaal niets mis te zijn en kunnen ze goed voor de pups zorgen en nemen ze hun taak bij de socialisatie serieus. Echter zijn er helaas ook veel foute fokkers. Er moeten alarmbellen bij je afgaan als het volgende geadverteerd wordt:

 • “Je mag niet langskomen”: een fokker die liever niet heeft dat je langskomt, heeft iets te verbergen.
 • “Direct af te halen”: een goede fokker stelt jou ook vragen
 • “Laatste kans”, “OP=OP”: bij een professionele fokker gaat het niet om zoveel mogelijk geld verdienen

Laat je ook niet misleiden door termen als ‘gecertificeerd fokker’ of ‘erkende fokker’. Er is geen landelijke erkenning, check altijd of de fokker erkend wordt door de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër.

Verdiep je daarnaast in de aanbieder door de website te checken en reviews op te zoeken.

Langs bij de fokker

Je hebt een fokker uitgekozen om eens te gaan kijken. Of misschien wel meerdere. Top! Maar waar let je op als je straks bij de pups gaat kijken?

Hieronder een lijstje met dingen waar je op kunt letten en vragen die je kunt stellen:

 • Hoe veel nestjes zijn er?
 • Is de moederhond aanwezig?
 • Hoe oud is de moederhond?
 • Hoe reageert de moederhond? Als zij angstig is, is er een grote kans dat de pups dat ook zijn.
 • Is het schoon bij de fokker?
 • Hoe reageren de pups op jouw bezoek en op geluiden?
 • Zijn de pups gechipt en geregistreerd? En hebben ze een inentingsbewijs?
 • Zijn de ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen?
 • Is er een duidelijk koopcontract?
 • Lijken de pups op elkaar? Soms worden pups uit verschillende nestjes samengevoegd.
 • Heeft de fokker kinderen en andere huisdieren zoals katten? Dit is een extra voordeel.

Het Complete Handboek Voor de Jack Russell bevat nog meer vragen en ook welke vragen een goede fokker jou zal stellen. Daarnaast lees je daarin hoe je een goede, gezonde en goed opgevoede Jack Russell kiest. (leer hoe jij jezelf kunt beschermen tegen malafide fokkers).

Jack Russell Handboek