Jack Russell » Jack Russel opvoeden » Jack Russel training: 9 tips

Jack Russel training: 9 tips

Iedereen wil een gehoorzame hond. Maar dat komt niet vanzelf. Zeker Jack Russells hebben de neiging hun eigen gang te gang als je als baasje niet consequent en resoluut optreedt. Gedrag als springen, blaffen, schooien bij het eten en trekken aan de lijn is heel normaal bij Jack Russells. Begrijpen hoe je een Jack Russel traint, is daarom absoluut noodzakelijk voor nieuwe of toekomstige Jack Russell baasjes. In dit blog lees je 9 tips over Jack Russel training.

Jack Russel training

Het grootste probleem voor de meeste mensen

Nadat je de Jack Russel pup hebt opgehaald bij de fokker en de eerst opwinding is afgenomen begin je met routine, schema’s en discipline. Althans, zo zou het moeten zijn. Het probleem is dat veel nieuwe Jack Russel eigenaren niet weten wat de juiste methodes voor training zijn. Dit resulteert in inconsequent gedrag van het baasje, waardoor de pup de overhand neemt. Voor je het weet is de pup jou de baas, en niet andersom.

Hoe train je een Jack Russel

Wanneer je thuiskomt met je nieuwe Jack Russell, is alles leuk en spannend. Hoe schattig ze in deze eerste periode ook zijn, training is een essentieel onderdeel van de opvoeding. Consistentie, discipline en regelmaat zijn cruciaal bij Jack Russels. Maak routine en training een vast onderdeel van de dag en de band zal sterker worden.

Maar hoe doe je dat precies en wanneer begin je daarmee?


Jack Russell Hondenprotocol

Het “Hondenprotocol” eBook helpt je om je Jack Russell met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Jack Russell. Gerrit Lameijer, de schrijver, heeft twintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells.

In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook >>


Wanneer begin je met het trainen van jouw Jack Russell?

Begin zo snel mogelijk met de training van jouw Jack Russel. Hoe eerder je de pup leert wat wel en niet mag en haar socialiseert, hoe gemakkelijker de komende 13-17 jaar zullen zijn. Dat is best een lange tijd met een ​​Jack Russell in de familie, dus is het een verstandige tijdinvestering. Des te meer kun je straks genieten.

Nu we weten dat de training direct moet beginnen, gaan we kijken naar wat de meest effectieve trainingsmethoden zijn voor Jack Russells.

Jack Russel trainingsmethodes

Er zijn verschillende methodes die je kunt inzetten bij de training. Als het gaat om het vinden van de meest effectieve methode om een Jack Russell te trainen, zullen veel baasjes hun voorkeur hebben.

Laten we eens kijken naar de verschillende methodes, en wat je verder nodig hebt bij de training van jouw Jack Russel.

Clickertraining

Clickertraining is een veelgebruikte methode voor het trainen van Jack Russels. Clickertraining gebruik je om jouw pup snel nieuwe oefeningen te leren en is effectief omdat het werkt op basis van beloning.

Dit werkt zo: je klikt op het moment dat jouw Jack Russel het gewenste gedrag vertoond. Vervolgens geef je haar consequent een snoepje als beloning. Na korte tijd zal jouw Jack Russel de click zien als beloning, en het gewenste gedrag herhalen op jouw commando.

In plaats van te clicken om de hond te belonen kun je ook heel vrolijk ‘goedzo’ of ‘ja’ zeggen. Dit soort training zonder clicker werkt misschien ook, maar er kleven toch wel wat voordelen aan clickertraining. Het kost namelijk minder moeite en je kunt de click heel precies timen.

Je hebt een paar dingen nodig om te starten met clickertraining.

 • Een clicker (link naar Bol.com)
 • Kleine traktaties
 • Een rustige omgeving zonder afleiding

Enkele best practies voor clickertraining, voordat we verder gaan met commando’s en benodigdheden:

 • Je gebruikt de clicker om nieuwe dingen aan te leren, heeft jouw Jack Russel eenmaal alle gewenste commando’s geleerd kun je het gebruik afbouwen
 • Na verloopt van tijd kun je stoppen met het geven van snoepjes, en volg je de clicker op met een schouderklopje
 • Gebruik de clicker alleen om te belonen, en niet om bijvoorbeeld de aandacht te trekken

Jack Russel training commando’s

Start de training van je Jack Russel pup met het aanleren van basis commando’s. Natuurlijk wil je jouw pup ook zo snel mogelijk zindelijk maken.

Begin met onderstaande commando’s:

 • Oogcontact maken
 • Zitten
 • Liggen
 • Blijven
 • Komen

Deze primaire trainingsopdrachten dienen als perfecte basis voor routine, gehoorzaamheid en socialisatie.

Hoe bereid je je daarop voor?

Wat heb je nodig om het trainingsproces met jouw Jack Russel te starten?

Hondensnacks

Onmisbaar tijdens de training van jouw Jack Russel, in combinatie met de clicker.

Deze kleine snacks zijn ideaal. Jack Russells hebben een kleine maag en omdat ze tijdens de training in korte tijd behoorlijk wat snacks eten, wil je niet te grote koekjes geven.

Plan de trainingsmomenten in

Het plannen van de trainingen is een essentieel item op deze lijst. We hebben allemaal een druk leven en het wordt steeds moeilijker om tijd vrij te maken voor taken. Als het trainen van jouw Jack Russel geen prioriteit heeft riskeer je dat het verwaterd.

Als je gedragsproblemen wilt voorkomen en een gehoorzame pup wilt, is dagelijkse training belangrijk. Nu denk je misschien, maar daar heb ik toch helemaal geen tijd voor? De trainingssessies hoeven niet lang te duren. 3 sessies per dag van 5 a 10 minuten is al voldoende.

Werk tijdens die 5 minuten durende sessies aan de basiscommando’s zoals zitten, liggen, komen en blijven. Korte sessies worden vaak als effectiever beschouwd omdat jouw Jack Russel zo niet haar aandacht verliest.

Halsband en riem

Een halsband en riem zijn twee items die vaak over het hoofd worden gezien maar die nodig zijn om het trainingsproces met je Jack Russell te beginnen.

Op de eerste plaats voor zindelijkheidstraining, maar ook voor het trainen van je Jack Russell om goed aan de lijn te lopen.

Een Jack Russell heeft flink wat beweging nodig als je wilt dat de training effectief is en je Jack Russel niet door een huis heen rent van alle energie.

Bench

Een bench kan echt niet ontbreken tijdens de training, zorg dat je deze gelijk in huis hebt. De bench vervult een belangrijke rol tijdens zindelijkheidstraining en helpt bij het alleen thuis laten van je Jack Russel. Daarnaast helpt het ’s nachts bij een goed slaappatroon. Hoewel ze in het begin misschien blaffen, zullen ze eraan wennen.

9 tips voor Jack Russel training

Hieronder volgen 9 top tips voor een succesvolle training en een gehoorzame Jack Russell:

 1. Belonen, belonen, belonen: beloon jouw Jack Russell voor positief gedrag of een goede trainingssessie
 2. Consistentie is cruciaal: hoe consistenter je kunt zijn met uw training, hoe beter en gemakkelijker je trainingsinspanningen zullen verlopen.
 3. Geduld is vereist
 4. Ga voor korte trainingssessies
 5. Blijf consistent met regels en commando’s
 6. Ga niet te ver: Een Jack Russell kan ook mentaal vermoeid raken en zijn interesse verliezen
 7. Ga op puppycursus
 8. Maak beweging een vast onderdeel van de dag
 9. Blijf ongewenst gedrag corrigeren. Denk aan blaffen of bijten/kauwen

Jack Russel trainingsboek

Wil je na het lezen van deze tips nog meer informatie over de training van Jack Russells? Het Jack Russell handboek staat vol met tips specifiek voor opvoeding van Jack Russells.

Het Complete Handboek Voor De Jack Russell