Jack Russell » Jack Russel opvoeden » Jack Russel pup bijten afleren

Jack Russel pup bijten afleren

Een bijtende of knabbelende pup is normaal. Puppy’s gebruiken hun bek om de wereld te ontdekken en om hun speelsheid of verveling te uiten. Maar alhoewel het normaal gedrag is kan het heel vervelend zijn. Zeker als je nieuwe schoenen het doelwit zijn geweest! In dit blog lees je hoe je jouw Jack Russel pup het bijten kunt afleren.

Socialisatie

Jouw Jack Russel pup het bijten afleren begint met socialisatie. Met socialisatie bedoelen we het blootstellen van een pup aan sociale situaties. Denk aan een ontmoeting met een andere hond, jonge kinderen en familieleden.

Hoewel dit niet gelijk een einde maakt aan het bijten, helpt het agressief bijtgedrag in de toekomst te voorkomen. Omdat ze aan deze situaties zijn blootgesteld voelen ze zich op hun gemak bij andere mensen.

Geef grenzen aan

Roep hard “Au!” als jouw Jack Russel in je hand bijt. Hier zal de pup een beetje van schrikken en trek je in ieder geval haar aandacht mee. Het is niet hun intentie om je pijn te doen en door ze te laten geloven dat dit wel gebeurt leren ze het af.

Daarnaast kun je handig gebruik maken van het “Nee” commando. Als ze vervolgens stoppen met bijten geef je een snoepje.

Zorg voor een alternatief

Dit is een tactiek die vaak over het hoofd wordt gezien bij het trainen van een Jack Russell. Laat duidelijk weten wat wél mag, in plaats van boos te worden en alleen focus te leggen op wat niét mag. We nemen als voorbeeld weer even de situatie waarin jouw Jack Russel pup in je hand bijt. Laat direct weer merken dat het “Au” doet, maar geef ook een alternatief zoals een kauwspeeltje.

Wanneer ze met het speeltje beginnen te spelen en daarop bijten, beloon je ze. De pup begrijpt nu dat dit het gedrag is dat je wilt zien.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar zorg ervoor dat je consistent blijft met deze aanpak. Anders heb je weinig kans van slagen.

Jack Russell Hondenprotocol

Het “Hondenprotocol” eBook helpt je om je Jack Russell met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Jack Russell. Gerrit Lameijer, de schrijver, heeft twintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells.

In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook >>

Jack Russel pup bijten afleren met speelgoed

Dit punt sluit aan bij voorgaande. Om ervoor te zorgen dat je Jack Russell op de juiste dingen kauwt en niet in je handen bijt, moet je die spullen wel bij de hand hebben.

Haal speelgoed in huis waarmee je jouw Jack Russell pup mentaal bezig houdt.

Hoe meer je benadrukt dat dit is wat ze moeten gebruiken om op te knabbelen en bijten, hoe sneller het uit hun systeem raakt.

Blijf werken aan training

De meeste baasjes houden het na de zindelijkheidstraining en basiscommando’s voor gezien en stoppen met discipline en training.

Dit is een grote valkuil.

Als je een volwassen en gehoorzame Jack Russel wilt voor de rest van jullie leven samen kun je de touwtjes niet laten vieren.

Blijf goed gedrag belonen en negatief gedrag negeren.

Zorg voor lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je Jack Russel. Het is niet zo dat een Jack Russell die minder beweegt per definitie meer zal bijten. Maar negatief gedrag zoals bijten kan wel een uiting zijn van opgekropte energie en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Ga naar buiten en onderneem activiteiten zoals:

  • Rennen
  • Lopen
  • Zwemmen
  • Apporteren
  • Fietsen

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn Jack Russell agressief is?

Als je na het lezen van deze pagina denk dat je Jack Russel bijt om andere redenen, dan heeft je Jack Russell misschien meer een gedragsprobleem.

Dit kan een vorm van agressie zijn en er kan een professionele trainer of meer diepgaande training voor nodig zijn om dit te verhelpen.

In zo’n geval raad ik aan om met een dierenarts of professional te praten om te bepalen of jouw Jack Russel agressieproblemen heeft en wat de vervolgstappen zijn.

Verder lezen over het trainen of opvoeden van jouw Jack Russell?