Jack Russell » Jack Russel pup kopen » Jack Russel op Marktplaats kopen: hier moet je op letten

Jack Russel op Marktplaats kopen: hier moet je op letten

Zodra je hebt besloten een Jack Russel pup te kopen kun je op verschillende plekken terecht voor een pup. Je kunt contact opnemen met erkende fokkers, maar die hebben vaak lange wachtlijsten. Het asiel is voor sommigen ook een optie, al is je keuze daar vaak beperkt. Vind je hier geen pup, kom je vaak terecht op Marktplaats tijdens je zoektocht. Maar er kleven nogal wat nadelen aan het kopen van een Jack Russel op marktplaats en andere openbare marktplaatsen. In deze blog leg ik uit waar je op moet letten.

Jack Russel kopen op Marktplaats

Moet je überhaupt kijken op Marktplaats?

Dit is misschien niet het antwoord dat je had gehoopt te lezen, maar probeer het eerst via een erkende fokker, of vermijd Marktplaats helemaal. Tijdens mijn eigen zoektocht naar een rashond heb ik met veel fokkers gesproken en ze raden het eigenlijk allemaal af om een pup op Marktplaats te kopen. Het risico is gewoon te groot dat je opgelicht wordt of een pup koopt die niet gezond is of slecht behandeld is. Het is natuurlijk verleidelijk, want erkende fokkers hebben niet veel pups en vaak lange wachtlijsten. Maar bedenk je ook dat dit eigenlijk normaal zou moeten zijn: het is niet gezond om een teefje vaak zwanger te laten zijn en het fokken te zien als business. Durf jij het toch aan om op zoek te gaan naar een Jack Russel op marktplaats? Hieronder vind je wat tips.

Foute fokkers van Jack Russells op Marktplaats

Laten we voordat we foute fokkers bespreken eens kijken naar de kenmerken van een goede fokker. Een goede fokker fokt slechts 1 ras. In enkele gevallen kunnen dit er 2 zijn, maar echt niet meer. De teefjes bij dit soort fokkers hebben maximaal 1 keer per jaar een nestje en gedurende hun hele leven niet meer dan 3 of 4 nestjes. De moeder is altijd aanwezig en de pups worden in een huiselijke omgeving grootgebracht. Als je langs gaat mag je de moeder en het verblijf waar ze grootgebracht worden zien. De honden zijn enthousiast naar de fokker toe en zijn ook geïnteresseerd in jou. Een goede fokker stelt jou ook allerlei vragen om er voor te zorgen dat de pup goed terecht komt en willen vaak eerst kennis maken om te zien of het goed zit. De websites van goede fokkers zien er vaak erg gedateerd en onprofessioneel uit, maar dat is juist een goed teken. Hun passie ligt bij honden, en niet bij het bouwen van een website.

Commerciële (brood)fokkers

Commerciële fokkers hebben als doel om zo veel mogelijk geld te verdienen aan de dieren die ze houden. Vaak gaat dit ten koste van de leefomstandigheden, gezondheid en socialisatie. De pups en hun moeder leven wel samen, maar worden in kennels gehouden en groeien niet in huiselijke kring op.

Handelaren

Handelaren kopen pups vaak in het buitenland om ze hier weer door te verkopen. Dit is een hele lucratieve business omdat de vraag naar puppies onwijs groot is. Geïmporteerde honden komen vaak uit slechte omstandigheden, zijn niet gechipt, geregistreerd en ingeënt en zijn niet gesocialiseerd. Bij honden handelaren kun je de moeder niet zien en vaak hebben ze het hele jaar door puppies van verschillende rassen.

Tips voor een Jack Russel van Marktplaats

Er moeten gelijk alarmbellen af gaan als je het volgende tegenkomt tussen marktplaats advertenties:

  • “Je mag niet langskomen”: een fokker die liever niet heeft dat je langskomt, heeft iets te verbergen.
  • “Direct af te halen”: een goede fokker stelt jou ook vragen
  • “Laatste kans”, “OP=OP”: bij een professionele fokker gaat het niet om zoveel mogelijk geld verdienen
  • “Erkende fokker”, “Gecertificeerde fokker”, “rasechte puppies”

Kijk ook goed naar de foto’s. In wat voor omgeving leeft de pup? Staat de moeder op de foto? Als de foto er net iets te perfect uit ziet is het vaak ook te mooi om waar te zijn. Bij het contact met een foute fokker op Marktplaats zal diegene weinig interesse tonen in jouw thuissituatie. Een goede fokker doet ook geen toezeggingen maar wil eerst kennis maken. Vaak krijg je ook berichten terug die vol spelfouten staan. Check of de adverteerder veel andere advertenties op marktplaats heeft staan, en of het veel verschillende rassen zijn. Onderstaande vragen kun je stellen aan de fokker tijdens het eerste contact:

  • Mag ik foto’s zien van de ouders? Samen met de pups?
  • Vraag naar het paspoort of entboekje
  • Hoe vaak heeft de moeder een nestje gehad?
  • Hoe veel nestjes heeft de fokker?
  • Waarom fok je?
  • Wat doe je aan socialisatie?
  • Mag ik meerdere keren komen kijken?
  • Hoe groeit de pup op? Zijn er kinderen aanwezig?
  • Mag ik foto’s zien van de ruimte waar de pups leven?

Maak nooit overhaast een beslissing! Een hond neem je voor het leven, niet voor even.