Jack Russell » Jack Russell soorten

Jack Russell soorten

Alle Jack Russell soorten behoren tot rasgroep 3: “Terriërs. Er zijn heel veel verschillende terriërs, van klein tot middelgroot. De overeenkomst is dat ze allemaal ooit tot taak gehad hebben om boven en onder de grond op wild en ongedierte te jagen. Typische karaktereigenschappen voor deze rasgroep zijn:

  • Zelfverzekerd
  • Temperamentvol
  • Vrolijk en speels
  • Jagers
  • Sterk
  • Onafhankelijk
  • Strijdlustig
Jack Russell soorten

Er zijn verschillende Jack Russell soorten, kleuren en maten. Allereerst kent het ras twee hoofdtypes:

Beide zijn ontstaan uit de Working Fox Terriër en zijn gefokt door dominee John (Jack) Russell. Vandaar dus de algemene naam Jack Russell Terriër.

Tip: Ben je van plan een Jack Russell te gaan kopen en wil je de juiste stappen ontdekken die je moet nemen? Lees het in het Jack Russel handboek.

De Jack Russell Terriër

Het grootste verschil tussen de Jack russell soorten zit in de maat, waar de Jack Russell Terriër de middelste is. Dit is ook gelijk het meest populaire soort in Nederland.

De Jack Russell is een klein maar atletische en gespierd hondje. De vacht is overheersend wit met zwarte en bruine vlekken. Een volwassen Jack Russell hond weegt veelal tussen de 6,4 en 8,2 kg en bereikt meestal een lengte van 25 – 38 cm (op de schoft). Gemiddeld worden ze zo’n 15 jaar oud. Hun staartje in recht en redelijk kort. Het ras kent verschillende vacht types:

Alle soorten Jack Russells verliezen haar en moet verzorgd worden.

Jack russell terriër

De ruwharige Jack Russell

De vacht van de ruwharige Jack Russell is langer en moet daarom een paar keer per jaar geplukt worden. Het ligt helemaal aan persoonlijke voorkeur welke Jack Russell je kiest, de kortharige en ruwharige Jack Russells verschillen qua karakter niet van elkaar. Behalve dat de ruwharige Jack Russell er net wat stoerder uit ziet (vinden wij dan).

Ruwharige Jack Russell

Broken Jack Russell

De ‘broken’ vacht is een mix van de gladde en ruwe vacht. Jack Russels met een ‘broken’ vacht hebben een dichte ondervacht met langere stugge haren, vooral op de rug. Deze vacht komt meer overeen met de ruwharige dan de gladharige Jack Russel.

Net als de ruwharige Jack Russel heeft dit soort meer onderhoud nodig dan de gladharige Jack Russel. Ook deze vacht moet minimaal 2 keer per jaar geplukt worden. En eventueel af en toe naar de kapper voor een fris kapseltje.

Jack Russell Black and Tan

Eigenlijk is de Black and Tan Jack Russell geen officieel erkend ras binnen de Jack Russell Terriërs, maar omdat er misverstanden over bestaan benoemen we die hier toch maar. Genetisch is het onmogelijk een “Black and Tan” Jack Russell te fokken uit echte Russell ouders, het zijn eigenlijk kruisbestuivingen tussen een Jack Russel en een donkerhuidige hond. Deze honden hebben dus nooit alle karaktereigenschappen van een Jack Russell Terriër. Pas dus erg op als je een black and tan Jack Russell wilt kopen.

Parson Terriër

De Parson Terriër is groter dan de Jack Russel Terriër maar verder verschillen ze niet zo veel van elkaar. Ook de Parson Terriër heeft het jachtbloed in zich en daarom heeft hij net als alle andere terriërs een consequente opvoeding nodig en voldoende beweging. Mits hij goed is opgevoed is het een maatje voor je leven en een heel gehoorzame hond die ook goed overweg kan met andere dieren, mensen en kinderen.

Jack Russell soorten boek

Nog meer te weten komen over het ras? Jan Kramer heeft ruim vijfendertig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells en al zijn ervaring gepropt in het Complete Jack Russell handboek! 60 Dagen Niet Goed Geld Terug Garantie.

Jack Russell Handboek