Jack Russell » Alles over de Jack Russel bruin

Alles over de Jack Russel bruin

Vrolijk, actief, leergierig en vriendelijk; de Jack Russel Terriër is een populair ras in Nederland. De Jack Russel komt in verschillende vachtsoorten en kleuren, waarvan de bruine Jack Russel de populairste is. In dit blog gaan we dieper in op de uiterlijke kenmerken, karaktereigenschappen en informatie over de opvoeding.

Jack Russel bruin

Uiterlijke kenmerken Jack Russel bruin

Uiterlijke kenmerken waaraan een raszuivere Jack Russel moet voldoen staan beschreven in het rasstandaard. Volgens het rasstandaard mag de vacht ruwharig, kortharig of broken zijn. Qua kleur overheerst wit vaak naast zwarte en tankleurige (bruine) vlekken. De tankleurige vlekken kunnen van de lichtste tot de warmste kleur (kastanje) zijn.

Een raszuivere Jack Russel die volledig bruin is bestaat dus niet. Compleet bruine Jack Russels zijn vaak een kruising met een ander ras. Hier is niks mis mee maar wees je er van bewust dat je geen raszuivere Jack Russell koopt in dit geval.

Vachtsoorten

Zoals hierboven benoemd kent het ras drie vachtsoorten: ruwharig, kortharig en broken coat. De kortharige Jack Russel heeft een zeer korte vacht, die glad is en in één richting ligt. Alle soorten Jack Russells verharen en moeten verzorgd en geborsteld worden.

De ruwharige Jack Russell heeft een relatief lange vacht, die, zoals de naam al aangeeft, stug en ruw van structuur is! De vacht varieert van een centimeter tot een paar centimeter lang, en de vacht kan in verschillende richtingen groeien. Ruwharige Jack Russels worden ook wel langharige Jack Russels genoemd.

Tot slot is er de Jack Russel broken coat, wat een combinatie is van de gladde en ruwe vachtsoorten. Dit betekent dat sommige plekken op het lichaam kort, glad haar hebben en dat andere delen in langer en stugger haar hebben. De mengeling is meestal rond de 50-50, maar dit kan sterk verschillen van hond tot hond!

Karaktereigenschappen Jack Russel bruin

Koop je een volledig bruine Jack Russel? Verdiep je dan goed in het ras van de gekruisde hond om een inschatting te kunnen maken van jouw eigen hond.

Het Jack Russell ras zelf is een onbevreesde, atletische hond die beroemd is om zijn snelheid, intelligentie, vastberadenheid en intense jachtlust. Jack Russells zijn niet de makkelijkste honden en hebben veel aandacht en training nodig. Een Jack Russell opvoeden is geen gemakkelijke taak. Het vereist veel tijd en geduld, evenals een sterk gevoel voor humor. De Jack Russell is goed te trainen, maar hij heeft een eigen wil en verveeld zich snel. Als je hem niet bezig houdt, zal hij zichzelf gaan vermaken met dingen waar je als baasje niet zo blij van wordt.

Als je een hond wilt die trucjes kan leren en kan apporteren tot je erbij neervalt dan is de Jack Russell de perfecte hond voor jou. Als je niet kunt omgaan met een hond die graaft en af en toe blaft, blij door je huis rent, katten en andere kleine dieren achtervolgt, en soms eigenwijs tegen je commando’s ingaat, is het misschien niet het ras voor jou. Hoe schattig en klein hij ook is, Jack Russells zijn best een handvol.

Heb je de tijd en het geduld om hem op te voeden, betaalt dit zich dubbel en dwars uit en komen de eigenschappen naar buiten die het tot een echte gezinshond maken. Jack Russells zijn gek op mensen en vinden het heerlijk om bij hen te zijn. Zijn achtergrond als jachthond maakt hem een ​​uitstekende joggingpartner. Aan de andere kant brengt zijn onbevreesde karakter hem vaak in gevaar. Hij heeft veel energie en heeft niet genoeg aan een korte wandeling aan de lijn, dit is een hond die dol is op rennen en apporteren.

Waar koop je een bruine Jack Russel?

Als je een bruine Jack Russel wilt kopen, ga dan altijd op zoek naar betrouwbare fokkers. Hier lees je alles over het vinden van een betrouwbare Jack Russel fokker.

Naast het kopen van een Jack Russel bij een (erkende) fokker, is herplaatsing ook nog een mogelijkheid.