Jack Russell » Jack Russel opvoeden » Jack Russel zindelijk maken

Jack Russel zindelijk maken

Jouw Jack Russel zindelijk maken is een van de eerste onderdelen van de opvoeding waar je mee aan de slag moet. Het zindelijk maken van een pup draait vooral om geduld en consistentie. Maak afspraken met alle gezinsleden over hoe jullie het gaan aanpakken, en zorg ervoor dat iedereen zich aan die regels houdt. Er zijn een paar methodes die je kunt toepassen tijdens de zindelijkheidstraining, maar ze gebruiken allemaal enkele basisregels. Hieronder vind je een uitleg van de beste methodes. Na het toepassen van hiervan zou je snel resultaten moeten zien!

Jack Russel zindelijk maken

Herken de signalen!

Het is vaak goed te merken aan een pup dat ze moeten plassen of poepen. Dit uit zich vaak in onrustig gedrag, rond snuffelen en rondjes lopen. Zodra je dit gedrag signaleert, neem je de pup direct mee naar buiten.

Meestal moeten puppy’s naar buiten na het eten, drinken, slapen of spelen dus neem je Jack Russell zo snel mogelijk mee naar buiten na dit soort momenten.

Creëer een schema

Die momenten zijn dus heel voorspelbaar. Essentieel voor het succes van de zindelijkheidstraining is dan ook het creëren van een schema. Puppy’s hebben een kleine blaas en een kleine maag en moeten vaak hun behoefte doen. Zorg er dus voor dat je jouw pup voldoende gelegenheid geeft om te ontlasten.

Hoe vaak moet een Jack Russel pup plassen?

Maar hoe lang kan een pup zijn plas inhouden en hoe vaak moet je dus naar buiten? Neem hiervoor als richtlijn het aantal maanden dat je pup oud is. Van een pup van 6 maanden kan doorgaans verwacht worden dat zij het ongeveer 6 uur volhoudt. Bij iedere pup zal dit echter weer anders zijn.

Houd de dagelijkse gebeurtenissen en de gewoonten van jouw puppy bij wanneer je een schema opstelt. Ga met een jonge pup naar buiten:

  • Direct na het opstaan
  • Voordat je naar bed gaat
  • Na binnenshuis te hebben gespeeld
  • Na een tijdje in de bench te hebben doogebracht
  • Bij het ontwaken uit een dutje
  • Na het kauwen op een speeltje of bot
  • Na het eten
  • Na het drinken

Hierdoor zou je in een periode van 24 uur tien keer of vaker naar buiten moeten rennen. Als je werkt, maak dan een regeling (breng je pup naar kantoor of huur een hondenuitlaatservice) om je aan dat schema te houden. Hoe sneller je jouw pup leert dat zij buiten plast en poept en dat sommige plaatsen verboden terrein zijn, hoe sneller jouw Jack Russel zindelijk is.

Jack Russell Hondenprotocol

Het “Hondenprotocol” eBook helpt je om je Jack Russell met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Jack Russell. Gerrit Lameijer, de schrijver, heeft twintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells.

In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook >>

Twee hulpmiddelen om een Jack Russel zindelijk te maken

De bench en zindelijkheidstraining

Een bench is het perfecte hulpmiddel om jouw Jack Russell zindelijk te maken. In deze blog schreven we eerder al over wat een goede bench is en welke functies deze nog meer vervult.

Voor nieuwe hondenbezitters voelt het misschien een beetje raar om je pup op te sluiten in een bench, maar het maakt het leven voor jou én de pup veel makkelijker. Naast het zindelijk maken is het ook een handig hulpmiddel bij dierenartsbezoeken, reizen, herstel en veiligheid. Bovenal zijn honden gek op holletjes en dat maakt het relatief eenvoudig om jouw hond te trainen met de bench.

Het principe achter het gebruik van een bench voor zindelijkheidstraining is dat honden schone dieren zijn en niet zo snel in hun eigen holletje zullen plassen of poepen. Het is hierbij wel belangrijk dat de bench de juiste maat heeft: net groot genoeg zodat zij kan gaan liggen, opstaan ​​en zich kan omdraaien. Maar als de bench te groot is, zal jouw Jack Russell ook een plekje kiezen om zijn behoefte te doen.

Hoe je jouw Jack Russell laat wennen aan de bench lees je hier.

Als bij je pup de drang opkomt om te poepen of plassen, zal ze dat vanzelf laten weten door te piepen of te krabben. Ga in dat geval dan ook gelijk naar buiten en wacht niet, want dan loop je het gevaar dat ze het alsnog laat lopen in de bench.

Jack Russel zindelijk maken met training pads

Het gebruik van training pads of een “honden toilet” kan handig zijn, maar niet ideaal. Het hele doel van de zindelijkheidstraining is om de pup te leren buiten te plassen. De training pads geven jouw Jack Russell eigenlijk een extra optie. Echter is het in sommige situatie gewoon handig: bijvoorbeeld als je in een appartement woont en niet 1, 2, 3 buiten staat met je pup. De training pads zijn dan een goede tussenoplossing: een plek waar de pup haar behoefte binnenshuis mag doen. Werk er echter zo snel mogelijk naartoe dat Nadat de hond volwassen is geworden, kan de eigenaar eraan werken om de hond altijd buiten haar werk te laten doen.

Beloon!

Je puppy uitschelden omdat zij je kleed bevuild heeft, werkt averechts. Evenals achterhaalde methodes zoals de neus van je hond in de ontlasting drukken. Wat wel werkt is het prijzen en belonen van goed gedrag. Prijs je pup uitbundig en geef een snoepje.

Als je merkt dat je pup op het punt staat te gaan plassen, pak haar dan op en ren onmiddellijk naar buiten. Nadat ze haar ding buiten heeft gedaan geef je haar complimenten en aandacht.

Wat als je hond toch binnen heeft geplast?

Het gaat sowieso voorkomen: jouw Jack Russel heeft per ongeluk toch binnen geplast. Wat doe je dan wel, in plaats van straffen? Allereerst ruim je de ontlasting op. Negeer de pup, want ze mag niet denken dat aandacht gegeven wordt wanneer zij binnen ontlast heeft.