Jack Russell » Jack Russel opvoeden » Jack Russel blaffen afleren

Jack Russel blaffen afleren

Honden blijven honden, en daarom zullen ze altijd blaffen. Het is de manier waarop ze communiceren. Dit geldt zeker voor Jack Russells. Jack Russel zijn gefokt voor de jacht en hebben een beschermend instinct. Ze willen hun huis en baasje beschermen wat kan leiden tot overmatig blaffen. Heb jij last van een blaffende Jack Russel? Hier lees je hoe je voorkomt dat jouw Jack Russell te pas en te onpas blaft!

Jack Russell blaffen afleren

De oorzaak van een blaffende Jack Russel

Allereerst is het belangrijk om te onderzoeken waarom jouw Jack Russel blaft. Is hij in een nieuwe omgeving? Zijn er onlangs dingen veranderd in de thuissituatie? Zijn er gasten? Of laat je hem soms voor langere periodes alleen?

Honden zijn gezelschapsdieren en zijn daarom liever niet alleen. Als je jouw Jack Russell lange tijd alleen uit hij zijn frustratie door te blaffen en door grote veranderingen thuis voelt de Jack Russell zich niet op zijn gemak. Het blaffen is een manier om deze emoties te uiten. Net zoals een Jack Russel die blaft omdat hij enthousiast is dat er gasten zijn en hen op die manier wil groeten. De meest voorkomende redenen voor blaffen bij Jack Russells zijn:

  • Uit vreugde
  • Uit angst
  • Als waarschuwing
  • Uit frustratie

Jack Russell Hondenprotocol

Het “Hondenprotocol” eBook helpt je om je Jack Russell met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Jack Russell. Gerrit Lameijer, de schrijver, heeft twintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells.

In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook >>


Het blaffen afleren bij jouw Jack Russel

Stel dat jouw Jack Russel blaft om aandacht te vragen, is de beste oplossing om dit gewoon te negeren totdat hij ermee stops. Zo zal hij leren dat het niet beloond wordt.

Blijf vooral kalm als zich weer zo’n situatie voordoet. Wordt niet boos en schrik hem niet af, het doel is om de hond het blaffen met iets onaangenaams te laten associëren. Daardoor zal hij weten dat er iets vervelends zal gebeuren als hij blaft. Beloon blaffen daarom zelf niet, maar wordt ook niet boos!

Ook kun je proberen elke keer wanneer hij blaft hem af te leiden met iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten. Zodra hij stopt met blaffen, beloon je hem.

Vraag jezelf af welk gedrag je in deze situatie wél graag zou zien van jouw Jack Russell. Blaft hij uit opwinding? Laat hem zitten. Voor honden die blaffen uit angst of waarschuwing kan afleiding werken. Vraag ze bijvoorbeeld iets voor je te halen.

Een goede opvoeding is het halve werk

Het beste is om je pup in de socialisatieperiode (tot 16 weken) in zo veel mogelijk onbekende situaties te brengen als mogelijk. Ga tijdens de opvoeding bijvoorbeeld (meerdere keren!) naar de kinderboerderij, het station, een winkelstraat, een schoolplein, de dierenarts etc. Hoe meer dingen je hond ziet voor de angstperiode start, hoe kleiner de kans dat je puppy gaat blaffen omdat hij iets spannend vindt.

Het Complete Jack Russell handboek

Wil je de nummer 1 reden ontdekken waarom Jack Russell probleemgedrag vertonen en hoe jij dit snel en makkelijk kunt oplossen? Jan Kramer heeft ruim vijfendertig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells en al zijn ervaring gepropt in het Complete Jack Russell handboek! 60 Dagen Niet Goed Geld Terug Garantie.

Jack Russell Handboek