Jack Russell » Jack Russel opvoeden

Jack Russel opvoeden

Een Jack Russel puppy opvoeden betekent over het algemeen veel tijd investeren, maar met de juiste tips heb je er een heel fijn maatje aan. Jack Russell Terriërs hebben een strenge leider nodig die vanaf het begin aandacht besteed aan hun opvoeding. Op deze pagina lees je de belangrijkste onderdelen van een goede opvoeding. Het opvoedtraject is op te delen in grofweg twee belangrijke fases, elk met hun eigen belangrijkste onderdelen:

 • Basis opvoeding tijdens de Puppy fase (0 – 6 maanden)
 • Training en gehoorzaamheid tijdens de puberteit en volwassenheid (6+ maanden)

Hieronder gaan we dieper in op de essentiële onderdelen van beide.

Jack Russell opvoeden

Jack Russel pup opvoeden

Meestal komt de pup met zo’n 7 a 8 weken bij jou thuis, gefeliciteerd! De komende weken zullen intens worden, maar met een goed plan kom je er wel. Tip: bereid je goed voor door de juiste benodigdheden in huis te halen.

Op het internet word je overdonderd met informatie en aanwijzingen waar je op moet letten tijdens de opvoeding van jouw pup, maar in het begin zijn er eigenlijk maar een paar dingen die echt belangrijk zijn, de rest komt later. In het eerste half jaar wil je je in ieder geval richten op:

 • Socialisatie
 • Alleen thuis laten opbouwen (benchtraining)
 • Aanleren terug te komen
 • Zindelijk maken
 • Puppycursus!
 • Beginnen met commando’s

Extra: het is goed dat je je verdiept in de opvoeding, maar heb je nagedacht over een verzekering en kosten die er komen kijken bij de aanschaf van een hond?


Jack Russell Hondenprotocol

Het “Hondenprotocol” eBook helpt je om je Jack Russell met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Jack Russell. Gerrit Lameijer, de schrijver, heeft twintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells.

In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook >>


Jack Russell pup zindelijk maken

De eerste weken zullen ook in het teken staan van het zindelijk maken van jouw Jack Russell pup. Een paar ongelukjes horen daar bij! Enkele handige tips om je te helpen bij het zindelijk maken:

 • Laat je pup in het begin iedere 2 uur uit
 • Ga naar buiten voor en na iedere maaltijd, voor en na het slapen en na het spelen
 • Zet in het begin ‘s nachts de wekker
 • Breng de puppy zo snel mogelijk naar buiten zodra je signalen opvangt dat er een plasje of poepje dwars zit
 • Beloon de pup als hij zijn plasje buiten doet
 • Ga telkens naar dezelfde plek
 • Ook hier geldt weer: slecht gedrag bestraffen werkt niet. Het betekent gewoon dat je de signalen beter moet opvangen en eerder naar buiten moet.
 • Gebruik ook de bench, honden zijn van nature hygiënische dieren en zullen hun eigen slaapplek niet zomaar als toilet gebruiken. Maak daarom zeker ’s nachts in het begin gebruik van de bench.

De eerste nachten met een pup

De eerste nachten zijn voor een pup erg spannend en eng. Ze is net weg uit het warme nest bij haar moeder, broertjes en zusjes en komt in een nieuw thuis terecht. Dit gaat tijdens de eerste nachten vaak gepaard met huilen en piepen. Je doet er daarom goed aan om de pup de eerste nachten mee naar je eigen slaapkamer te nemen. Zet de bench naast je bed en laat de pup naar buiten zodra zij piept. Blijft ze piepen na het plassen of poepen? Dan is het om aandacht te vragen en kun je het beter negeren.

De socialisatieperiode

Een belangrijke fase in het leven van jouw Jack Russell pup is de socialisatieperiode. Deze begint na drie weken en eindigt na ongeveer 6 maanden. Als het goed is heeft de fokker tijdens de eerste weken na de geboorte ook aandacht besteed aan socialisatie. Tijdens deze fase staat de pup open voor het leren van nieuwe dingen zonder daar bang van te worden. Dit is dan ook dé periode om jouw Jack Russell kennis te laten maken met alles wat hij in zijn latere leven kan tegen komen. In het complete Jack Russell handboek lees je hoe je op een veilige manier, problemen kan voorkomen als je je pup voor de eerste keer met je familie en andere mensen of dieren in contact brengt.

Puppycursus

Puppycursus speelt een grote rol in de socialisatie. Tijdens de puppycursus kun je jouw pup in een gecontroleerde omgeving los laten lopen en laten spelen met andere pups. Je pup in de natuur vrij laten kan in het begin misschien nog wat spannend zijn omdat je niet weet hoe hij zal reageren of wat voor andere honden je tegen komt, dus daarom is dit onder supervisie tijdens puppycursus perfect.

Bij de meeste puppycursussen ga je ook oefenen met het terug laten komen op commando, een belangrijk onderdeel van de opvoeding!

Daarnaast begin je bij puppy cursus ook met het trainen van de eerste andere commando’s, zoals:

 • Zit
 • Blijf
 • Volg
 • Afblijven

Benchtraining (en alleen thuis laten)

Tijdens de opvoeding van jouw Jack Russell pup vervult de bench dus een belangrijke taak bij het zindelijk maken. Let wel op de maat van de bench: als deze te groot is zal de pup de ruimte automatisch verdelen in een slaap- en plas gedeelte en alsnog zijn behoefte doen in de bench. Deze kleine bench heeft bijvoorbeeld de perfecte afmetingen voor een Jack Russell pup. Zorg er vooral voor dat de bench een veilige plek is voor de pup: zet de bench in het begin in je eigen slaapkamer, maak er een fijn plekje van en geef de pup zijn eten en drinken in de bench.

Voor het alleen thuis laten is de bench ook een zeer handig hulpmiddel. op deze pagina vind je een compleet stappenplan voor benchtraining en alleen thuis laten.

Benodigdheden opvoeden puppy Jack Russel

Voorpret is de leukste pret! Ben je de komst van een Jack Russell pup aan het voorbereiden? Haal in ieder geval het volgende in huis:

De Hondenwinkel van Bol.com heeft alles in huis voor jouw Jack Russell.

Van puppyfase naar volwassenheid: training en gehoorzaamheid

Na de eerste 6 tot 9 maanden kun je je pup waarschijnlijk al een keertje alleen laten, is hij zindelijk en heb je de eerste commando’s aangeleerd. Maar hier stopt het nog niet! Blijf tijd besteden aan het trainen, daar zul je achteraf de vruchten van plukken. Hier lees je meer over de training.

Opvoeding Jack Russel en karakter

Met een Jack Russell haal je een moedig en groot karakter op kleine pootjes in huis. De sterke karaktereigenschappen van de Jack Russell maken een goede opvoeding des te belangrijk! Jack Russells zijn van nature dominant en onbevreesd en hebben de neiging veel te blaffen. Maak de pup duidelijk wat wel en niet mag en beloon goed gedrag; in de regel werkt belonen beter dan straffen. Geef geen aandacht aan slecht gedrag zoals blaffen. Het is voor de meesten logisch maar vermijd ook agressie en fysiek geweld, hier kan de pup bang van worden of zelf agressief gedrag van gaan vertonen. De NILIF (Nothing In Life Is Free) methode is hierbij heel effectief. Hierbij leer je de hond dat hij alles kan verdienen. Zin in lekkere brokken? Geen probleem, hij hoeft alleen maar even te zitten voor zijn bak voor hem wordt neergezet. Voer dit consequent door, bijvoorbeeld ook vóór het uitlaten en spelen. Zo houd je de regie en macht en leer je de pup dat zijn goede gedrag hem wat oplevert.

Meest gemaakte fouten bij opvoeding Jack Russel

Alle regeltjes en richtlijnen kunnen overweldigend zijn, waardoor je dingen vergeet en beetje bij beetje meer ruimte geeft aan de pup. Houd vooral deze tips in je achterhoofd tijdens het opvoeden van jouw Jack Russel:

 • Begin gelijk met trainen en opvoeden
 • Wees consistent
 • Beloon goed gedrag
 • Straffen helpt niet
 • NILIF (Nothing In Life Is Free)
 • Leer meer over training van een professional
 • Neem de socialisatie serieus
 • Geef voldoende rust

Vachtverzorging

Zelfs gladharige Jack Russells verharen flink, borstel hem regelmatig: één keer per week. Zo verwijder je losse haren. Ruwharige Jack Russells hebben een boven- en ondervacht. De bovenvacht bestaat uit sterke stevige haren en de ondervacht is zacht en wollig. Bij ruwharige honden is het nodig om de losse haren te plukken. Op deze manier wordt het onderliggende nieuwe haar gestimuleerd om te groeien, als de ‘oude’ haren namelijk blijven zitten dan kan dit jeuk veroorzaken. De Jack Russell gaat zich dan krabben en schuren. Normaal laat de ruwe vacht 2 keer per jaar los en de hond zal dan alleen de zachte onderwol overhouden als dit uitgeplukt wordt.

Gezonde voeding en beweging

Geef uw jouw Jack Russell elke dag twee maal hondenvoer van hoge kwaliteit. Wees voorzichtig met de porties, omdat ze vatbaar zijn voor overeten. Hier vind je een voedingsschema. Naast goede voeding hebben Jack Russells veel beweging nodig. Alle honden hebben beweging nodig, maar het is vooral belangrijk voor een energierijk ras zoals de Jack Russell.

Zorg iedere dag voor 30 tot 45 minuten beweging. Spelletjes zijn voor Jack Russells een goede manier om van hun energie af te komen. Vooral als je een keer geen tijd hebt om een lange wandeling te maken of als het regent.

Boek over Jack Russel pup opvoeden

Wil je na het lezen van deze tips nog meer informatie over de opvoeding van Jack Russells? Het Jack Russell handboek staat vol met tips specifiek voor opvoeding van Jack Russells. 60 Dagen Niet Goed Geld Terug Garantie.

Jack Russell Handboek

Lees verder over Jack Russel opvoeden

Lees via onderstaande links door over het trainen en opvoeden:

Veelgestelde vragen over het opvoeden van Jack Russels

Kan je een Jack Russel laten loslopen?

Een Jack Russel kun je prima los laten lopen, mits goed getraind vanaf jonge leeftijd. Omdat Jack Russels van origine jachthonden zijn kunnen ze holen induiken of dieren achterna jagen, daarom moet je hem leren om terug te komen. Je wilt namelijk niet dat je hond op spannende momenten gaat kiezen tussen terugkomen voor een koekje of achter een konijn aan de weg op te rennen.

Wat vinden Jack Russells leuk?

Jack Russels zitten boordevol energie, zijn slim en vinden het leuk opdrachten voor hun baasje te voltooien. Rennen, denkspelletjes en apporteren zijn dan ook perfecte activiteiten.

Wat heb je nodig voor een pup Jack Russel?

De belangrijkste benodigdheden voor een Jack Russel pup zijn de voeding, spullen voor het ontvlooien en ontwormen, een halsband of tuig, lijn, bench, mand of kussen, borstel, kong, voer- en waterbak en speelgoed.

Kan een Jack Russel met andere honden?

Er is geen reden om aan te nemen dat Jack Russels niet goed of minder goed zouden zijn met andere honden. Alles valt of staat bij goede socialisatie. Ga dus op puppy cursus en zorg ervoor dat je pup tijdens de eerste 6 maanden zoveel mogelijk speelt met andere honden!