Jack Russell » Jack Russel opvoeden

Jack Russel opvoeden

Een Jack Russel puppy opvoeden betekent over het algemeen veel tijd investeren, maar met de juiste tips heb je er een heel fijn maatje aan. Jack Russell Terriërs hebben een strenge leider nodig die vanaf het begin aandacht besteed aan hun opvoeding. Houd er rekening mee dat je de eerste drie weken bijna constant bij de pup moet blijven en er tijdens de nachten regelmatig uit moet. Puppy’s moeten vaak naar buiten (in het begin ook ’s nachts) en je kunt ze niet lang alleen laten. Hoe snel je de pup alleen kunt laten en hoe lang, is helemaal afhankelijk van hoe veel tijd je steekt in de opvoeding.

Op deze pagina lees je de belangrijkste onderdelen van een goede opvoeding!

Jack Russell opvoeden

Opvoeding Jack Russel en karakter

Met een Jack Russell haal je een moedig en groot karakter op kleine pootjes in huis. De sterke karaktereigenschappen van de Jack Russell maken een goede opvoeding des te belangrijk! Jack Russells zijn van nature dominant en onbevreesd en hebben de neiging veel te blaffen. Maak de pup duidelijk wat wel en niet mag en beloon goed gedrag; in de regel werkt belonen beter dan straffen. Geef geen aandacht aan slecht gedrag zoals blaffen. Het is voor de meesten logisch maar vermijd ook agressie en fysiek geweld, hier kan de pup bang van worden of zelf agressief gedrag van gaan vertonen. De NILIF (Nothing In Life Is Free) methode is hierbij heel effectief. Hierbij leer je de hond dat hij alles kan verdienen. Zin in lekkere brokken? Geen probleem, hij hoeft alleen maar even te zitten voor zijn bak voor hem wordt neergezet. Voer dit consequent door, bijvoorbeeld ook vóór het uitlaten en spelen. Zo houd je de regie en macht en leer je de pup dat zijn goede gedrag hem wat oplevert.

De eerste nachten met een pup

De eerste nachten zijn voor een pup erg spannend en eng. Ze is net weg uit het warme nest bij haar moeder, broertjes en zusjes en komt in een nieuw thuis terecht. Dit gaat tijdens de eerste nachten vaak gepaard met huilen en piepen. Je doet er daarom goed aan om de pup de eerste nachten mee naar je eigen slaapkamer te nemen. Zet de bench naast je bed en laat de pup naar buiten zodra zij piept. Blijft ze piepen na het plassen of poepen? Dan is het om aandacht te vragen en kun je het beter negeren.

Tips voor het uitlaten van Jack Russells

De eerste drie à vier weken moet de pup bijna iedere 2 uur uitgelaten worden. Ga naar buiten zodra de puppy onrustig wordt, dit kan betekenen dat ze een plasje moeten doen. Deze uitjes zullen in het begin kort zijn, een pup kan namelijk nog geen lange wandelingen maken. Houd als vuistregel het aantal weken aan dat een pup oud is voor het aantal minuten per wandeling. In de eerste weken zal de jonge pup ook ’s nachts naar buiten moeten voor een plasje, omdat ze nog maar een kleine blaas hebben. Door de pup telkens op dezelfde plek uit te laten leer je de jonge hond dat dit specifieke plekje speciaal is bedoeld om te plassen en poepen.

Gezonde voeding en beweging

Geef uw jouw Jack Russell elke dag twee maal hondenvoer van hoge kwaliteit. Wees voorzichtig met de porties, omdat ze vatbaar zijn voor overeten. Hier vind je een voedingsschema. Naast goede voeding hebben Jack Russells veel beweging nodig. Alle honden hebben beweging nodig, maar het is vooral belangrijk voor een energierijk ras zoals de Jack Russell.

Zorg iedere dag voor 30 tot 45 minuten beweging. Spelletjes zijn voor Jack Russells een goede manier om van hun energie af te komen. Vooral als je een keer geen tijd hebt om een lange wandeling te maken of als het regent.

Vachtverzorging

Zelfs gladharige Jack Russells verharen flink, borstel hem regelmatig: minstens één keer per week. Zo verwijder je losse haren. Ruwharige Jack Russells hebben een boven- en ondervacht. De bovenvacht bestaat uit sterke stevige haren en de ondervacht is zacht en wollig. Bij ruwharige honden is het nodig om de losse haren te plukken. Op deze manier wordt het onderliggende nieuwe haar gestimuleerd om te groeien, als de ‘oude’ haren namelijk blijven zitten dan kan dit jeuk veroorzaken. De Jack Russell gaat zich dan krabben en schuren. Normaal laat de ruwe vacht 2 keer per jaar los en de hond zal dan alleen de zachte onderwol overhouden als dit uitgeplukt wordt.

De socialisatieperiode

Een belangrijke fase in het leven van jouw Jack Russell pup is de socialisatieperiode. Deze begint na drie weken en eindigt ergens tussen week 9 en 14. Als het goed is heeft de fokker tijdens de eerste weken na de geboorte ook aandacht besteed aan socialisatie. Tijdens deze fase staat de pup open voor het leren van nieuwe dingen zonder daar bang van te worden. Dit is dan ook dé periode om jouw Jack Russell kennis te laten maken met alles wat hij in zijn latere leven kan tegen komen. In het complete Jack Russell handboek lees je hoe je op een veilige manier, problemen kan voorkomen als je je pup voor de eerste keer met je familie en andere mensen of dieren in contact brengt.

Jack Russell zindelijk maken

De eerste weken zullen ook in het teken staan van het zindelijk maken van jouw Jack Russell pup. Een paar ongelukjes horen daar bij! Enkele handige tips om je te helpen bij het zindelijk maken:

 • Laat je pup in het begin iedere 2 uur uit
 • Ga naar buiten voor en na iedere maaltijd, voor en na het slapen en na het spelen
 • Zet in het begin ‘s nachts de wekker
 • Breng de puppy zo snel mogelijk naar buiten zodra je signalen opvangt dat er een plasje of poepje dwars zit
 • Beloon de pup als hij zijn plasje buiten doet
 • Ook hier geldt weer: slecht gedrag bestraffen werkt niet. Het betekent gewoon dat je de signalen beter moet opvangen en eerder naar buiten moet.
 • Gebruik ook de bench, honden zijn van nature hygiënische dieren en zullen hun eigen slaapplek niet zomaar als toilet gebruiken. Maak daarom zeker ’s nachts in het begin gebruik van de bench.

Benchtraining

Tijdens de opvoeding van jouw Jack Russell pup vervult de bench dus een belangrijke taak bij het zindelijk maken. Let wel op de maat van de bench: als deze te groot is zal de pup de ruimte automatisch verdelen in een slaap- en plas gedeelte en alsnog zijn behoefte doen in de bench. Deze kleine bench heeft bijvoorbeeld de perfecte afmetingen voor een Jack Russell pup. Zorg er vooral voor dat de bench een veilige plek is voor de pup: zet de bench in het begin in je eigen slaapkamer, maak er een fijn plekje van en geef de pup zijn eten en drinken in de bench.

Op deze pagina vind je een compleet stappenplan voor benchtraining.

Benodigdheden opvoeden puppy Jack Russell

Voorpret is de leukste pret! Ben je de komst van een Jack Russell pup aan het voorbereiden? Haal in ieder geval het volgende in huis:

De Hondenwinkel van Bol.com heeft alles in huis voor jouw Jack Russell.

Meest gemaakte fouten bij opvoeding Jack Russel

Alle regeltjes en richtlijnen kunnen overweldigend zijn, waardoor je dingen vergeet en beetje bij beetje meer ruimte geeft aan de pup. Houd vooral deze tips in je achterhoofd tijdens het opvoeden van jouw Jack Russel:

 • Begin gelijk met trainen en opvoeden
 • Wees consistent
 • Beloon goed gedrag
 • Straffen helpt niet
 • NILIF (Nothing In Life Is Free)
 • Leer meer over training van een professional
 • Neem de socialisatie serieus
 • Geef voldoende rust

Boek over Jack Russel pup opvoeden

Wil je na het lezen van deze tips nog meer informatie over de opvoeding van Jack Russells? Het Jack Russell handboek staat vol met tips specifiek voor opvoeding van Jack Russells. 60 Dagen Niet Goed Geld Terug Garantie.

Jack Russell Handboek

Lees verder over Jack Russel opvoeden

Lees via onderstaande links door over het trainen en opvoeden: