Jack Russell » Jack Russell soorten » Alles over de ruwharige Jack Russell

Alles over de ruwharige Jack Russell

De Jack russell komt in verschillende vacht types: kortharig, broken en ruwharig. De ruwharige Jack Russel (ook wel langharige Jack Russell) heeft een stoer uiterlijk met ruwe haartjes. Net als de kortharige Jack Russell is zijn vacht overheersend with met zwarte en bruine vlekken, weegt hij veelal tussen de 6,4 en 8,2 kg en bereikt hij meestal een lengte van 25 – 38 cm. De schouderhoogte ligt tussen de 25 en 30 cm.

Ruwharige Jack Russell informatie

Naast de ruwharige variant kent het ras de vachttypes:

  • Broken
  • Kortharig

Als je meer wilt lezen over de hoogpotige ruwharige Jack Russell ben je eigenlijk op zoek naar de Parson terriër.

Karaktereigenschappen

Klein, slim, actief, atletisch, onbevreesd en soms een beetje overmoedig; met een ruwharige Jack Russell haal je een grote hond in een klein lijfje in huis! Ondanks hun kleine postuur zijn ze nergens bang voor, wat ze soms in de problemen brengt. Daarnaast zijn ze door hun jacht verleden dominant en blaffen ze veel. Als (aanstaand) baasje is het belangrijk om je van bovenstaande bewust te zijn, voordat je de keuze maakt een pup te kopen. De langharige Jack Russell terriër is nog steeds een jachthond heeft veel beweging nodig en is altijd in voor een spelletje. Als je dit hebt gelezen denk je misschien dat een Jack Russell kopen vragen om problemen is. Maar niets is minder waar. Ruwharige Jack Russells zijn prima opvoedbaar. Het zijn bovenal hele  lieve, speelse en actieve beesten. Ben je zelf ook een relatief actief baasje en houd je van wandelen? Dan is de Jack Russell perfect voor jou! Ook gaan ze goed samen met kleine kinderen, andere honden en kunnen zelfs loslopen. Alles onder de voorwaarde dat er veel aandacht is besteed aan consequente opvoeding. Wees je bewust dat Jack Russells honden zijn “met een gebruiksaanwijzing”.

Tip: lees hoe je verantwoord je ruwharige Jack Russel opvoed in het Jack Russel handboek.

Vachtverzorging ruwharige Jack Russell

Het grootste verschil tussen de kortharige en langharige Jack Russell zit in de verzorging van de vacht. Ruwharige Jack Russells hebben een boven- en ondervacht. De bovenvacht bestaat uit sterke stevige haren en de ondervacht is zacht en wollig. Bij ruwharige honden is het nodig om de losse haren te plukken. Op deze manier wordt het onderliggende nieuwe haar gestimuleerd om te groeien, als de ‘oude’ haren namelijk blijven zitten dan kan dit jeuk veroorzaken. De Jack Russell gaat zich dan krabben en schuren. Normaal laat de ruwe vacht 2 keer per jaar los en de hond zal dan alleen de zachte onderwol overhouden als dit uitgeplukt wordt. Er kan in de salon ook om de 3 maanden een gedeelte geplukt worden zodat er meerdere lagen ruwe haren ontstaan. Hierdoor behoudt de hond zijn ruwe en stoere uiterlijk.

Lees hier alles over vachtverzorging van Jack Russells.


Het Hondenprotocol

Het eBook “Het Hondenprotocol” helpt je om je Jack Russell met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Jack Russell. Gerrit Lameijer, de schrijver, heeft twintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van honden.

In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>


Langharige Jack Russell puppy kopen

Je hebt besloten een pup te kopen. Fantastisch! Maar waar begin je? De beste plek om een pup te kopen is bij een erkende fokker. Erkende fokkers zijn in Nederland aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër. Dit is de oudste, eerste, grootste en officiële rasvereniging voor Jack Russell Terriërs in Nederland. Naast fokkers kun je overwegen een oudere Jack Russell van het asiel bij je in huis te nemen. Erkende fokkers moeten voldoen aan bepaalde eisen rondom het welzijn en de gezondheid van honden zoals: behoorlijke huisvesting, verantwoorde leefomstandigheden voor moederhond en pups, en een correcte administratie van de fokkerij. Door bij een fokker te kopen ben je er dus in ieder geval zeker van dat goed gezorgd wordt voor de honden. Daarnaast zijn er verschillen zaken waar je op kunt letten zodra je langs gaat bij een fokker.

Verdiep je daarnaast in de financiële aspecten zoals verzekeringen als je je in de oriënterende fase bevindt.

Ruwharige Jack Russell freak

Met of zonder stamboom?

Niet alle Jack Russells pups van erkende fokker hebben een stamboom, dit is namelijk niet verplicht. Het kopen van een Jack Russell met stamboom heeft verschillende voordelen. Een stamboomhond is een hond met een officiële stamboom. Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de hond. Zo weet je wie zijn ouders, maar ook zijn opa’s en oma’s zijn. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je hond krijgt hij van zijn ouders. Een hond met een officiële stamboom is altijd geregistreerd bij de Raad van Beheer.

Fokker ruwharige Jack Russell

Kies je ervoor om jouw ruwharige vriend te kopen bij een fokker? Dan kan het verstandig zijn voor een erkende fokker te kiezen. Erkende fokkers moeten voldoen aan bepaalde eisen rondom het welzijn en de gezondheid van honden zoals als: behoorlijke huisvesting, verantwoorde leefomstandigheden voor moederhond en pups, en een correcte administratie van de fokkerij. Door bij een fokker te kopen ben je er dus in ieder geval zeker van dat goed gezorgd wordt voor de honden. Daarnaast zijn er verschillen zaken waar je op kunt letten zodra je langs gaat bij een fokker.

Of een ruwharige Jack Russell uit het asiel?

Het asiel zit vol met honden die eigenlijk een liefdevol huis verdienen. Zeker niet alle honden in het asiel hebben problemen, in veel gevallen is het beestje daar door overmacht beland. In sommige gevallen heeft de Jack Russell zelfs al een goede opvoeding gehad en scheelt het je heel veel werk. Vraag in ieder geval goed naar de achtergrond van de hond en de gezinssituatie waaruit hij komt. Een ander voordeel is dat een hond uit het asiel veel goedkoper is dan een pup van een erkende fokker. Het voordeel van een pup is echter dat je tijdens eerste levensfase, waarin ze makkelijk op te voeden zijn, jij bepaalt wat ze leren. Heb je bijvoorbeeld kinderen in huis, is het belangrijk om ze daar tijdens de socialisatieperiode al aan te laten wennen.

Ruwharige Jack Russell herplaatsing

Naast het asiel zijn er verschillende platformen die het herplaatsen van honden mogelijk maken. Deze platforms brengen vraag en aanbod rechtstreeks bij elkaar. Het idee is dat de hond een verblijf in het asiel zo bespaard blijft. Er zijn veel redenen waarom baasjes op zoek gaan naar een nieuw thuis voor hun hond: minder thuis kunnen zijn door nieuw werk, veranderende gezinssituatie zoals de komst van een baby, verhuizing of financiële problemen. Deze platforms vinden het erg belangrijk dat er een match is tussen de zoeker en plaatser. Dit betekent dus ook dat je zeker weet bij wie de Jack Russell vandaan komt en dat je de hond met een gerust hart mee naar huis kunt nemen.

Wat kost een pup?

Bij een erkende fokker betaal je doorgaans tussen de € 700 en € 900 voor een Jack Russell pup. Met stamboom kan dit misschien iets meer zijn.

Handboek voor de ruwharige Jack Russell

Ben je van plan een langharige Jack Russell te gaan kopen en wil je de de juiste stappen ontdekken die je moet nemen? Jan Kramer heeft ruim vijfendertig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells en al zijn ervaring gepropt in het Complete Jack Russell handboek! (60 Dagen Niet Goed Geld Terug Garantie).

Jack Russell Handboek