Jack Russell » Jack Russel opvoeden » Jack Russell uitlaten: beste methodes + 6 tips

Jack Russell uitlaten: beste methodes + 6 tips

Jack Russels barsten van de energie en hebben veel beweging nodig. Dit betekent dat je veel aan de wandel moet als baasje. Maar hoe je maak je dit ook tot een plezier voor jezelf, en zorg je ervoor dat jouw Jack Russel netjes aan de lijn loopt?

Niemand wil rondgetrokken worden door een Jack Russel die naar alles en iedereen op zijn pad blaft.

Op deze pagina lees je hoe je het uitlaten van jouw Jack Russel tot een succes maakt.

Jack Russel uitlaten

Waarom een Jack Russel uitlaten zo belangrijk is

Ben je nieuw in het opvoeden en bezitten van een Jack Russel? Dan is het goed om één ding te begrijpen.

Beweging is absoluut niet optioneel, en regelmatig wandelen met jouw Jack Russell is het absolute minimum aan fysieke beweging dat je moet bieden. Er is niks mis met wandelen, maar je kunt zo veel meer ondernemen met ze.

Denk aan hardlopen, zwemmen. Maar ze gaan zelfs met plezier mee op een skate- of fietstocht. Het punt is: jouw Jack Russel zal het nodig hebben om haar energie kwijt te kunnen. Geloof me, je zult veel meer genieten van jouw maatje als zij voldoende beweging krijgt en het zal de opvoeding en training veel makkelijker maken.


Jack Russell Hondenprotocol

Het “Hondenprotocol” eBook helpt je om je Jack Russell met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Jack Russell. Gerrit Lameijer, de schrijver, heeft twintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells.

In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook >>


Hoe train je een Jack Russel om aan de lijn te lopen?

Om van het wandelen te genieten, moet je jouw Jack Russel leren om netjes aan de lijn te lopen. Pas hierbij de volgende basisprincipes toe:

 • Heb geduld
 • Beloon goed gedrag
 • Niet trekken aan de riem!

Hieronder lees je 6 essentiële tips voor het uitlaten.

Tip #1 – Begin direct met wandelingen

Dit is essentieel als het gaat om het trainen van een Jack Russell. Discipline komt met consistentie en vroeg aanleren.

De wandelingen bevorderen het socialisatieproces. Tijdens het uitlaten kom je andere mensen, kinderen, dieren en auto’s tegen. Begin hier vroeg mee om haar te leren dat dit normale prikkels zijn.

Tip # 2 – Train binnenshuis


Alle afleiding buiten helpt soms niet mee. In de rustige omgeving van je eigen huis heb je geen last van andere honden, voorbij rijdende auto’s of spelende kinderen. Train daarom ook het aan de lijn lopen binnenshuis of in de tuin. Het maakt niet zoveel uit waar je het doet, het gaat erom dat je de basis principes van het wandelen kunt aanleren.

Tip 3: Beloon, beloon, beloon

We hebben het al vaker gezegd: belonen werkt beter dan straffen.

Laat het duidelijk merken als ze iets goed doen tijdens het leren om om netjes aan de lijn te lopen.

Voorbeelden van wanneer je jouw Jack Russel tijdens het uitlaten beloont:

 • Wanneer ze een stukje lopen zonder te trekken
 • Met jou in de pas lopen
 • Niet blaffen naar andere wandelaars
 • Niet naar de afleidingen in de omgeving te trekken of te blaffen zoals auto’s, wilde dieren, andere honden en mensen

Jack Russels zijn slimme dieren. Na verloop van tijd beseffen ze dat het correcte gedrag hen een traktatie oplevert en dat gedrag blijven herhalen.

Tip # 4 – Leer en gebruik commando’s

Om jouw Jack Russel nieuwe dingen aan te leren moet het duidelijk zijn dat jij de baas bent. Dit doe je door mondig te zijn en de leiding te nemen.

Gebruik basiscommando’s en maak de dingen niet te ingewikkeld. Denk aan commando’s als:

 • Kijk (oogcontact maken)
 • Zit
 • Plasje doen
 • Los
 • Blijf

Tip # 5 – De oplossing voor trekken aan de lijn

Een grote fout die veel mensen maken is een ruk aan de riem geven zodra hun hond trekt aan de lijn. Dit is niet de manier. In plaats daarvan stop je met lopen zodra jouw Jack Russel begint te trekken. Zodra de riem niet meer strak staat beloon je haar met een snoepje.

Probeer de aandacht te houden door een snoepje omhoog te houden. Begin nu te lopen. Gaat de aandacht van jouw Jack Russel ergens anders heen? Probeer de aandacht terug te krijgen. Als dit je lukt ga je enkele stappen lopen. Beloon hem of haar als de lijn slap blijft tijdens het lopen. Pak daarna het volgende snoepje en herhaal.

Tip # 6- Jij bent de baas

De laatste tip die ik voor je heb is: jij bent de baas. Creëer geen situatie waarin jouw Jack Russel zich dominant kan voelen.

Thuis kan dit zo simpel zijn als je Jack Russell niet op de bank te laten. Tijdens het wandelen ben jij ook de baas en loop jij voorop. Niet andersom.