Jack Russell » Jack Russel opvoeden » Jack Russel alleen thuis laten

Jack Russel alleen thuis laten

We hebben allemaal een druk leven dat we niet altijd in de wacht kunnen zetten, zelfs niet altijd voor een hond of ander huisdier. Daarom vraag je je misschien af: wanneer krijg ik weer wat vrijheid terug en kan ik mijn Jack Russel alleen thuis laten? Kan een Jack Russel goed alleen zijn? En hoe lang dan? En vanaf welke leeftijd? Dit onderdeel van de opvoeding is super belangrijk. Hieronder lees je mijn tips.

Jack Russell alleen thuis laten

Het korte antwoord is:

Je kunt jouw Jack Russell buiten de bench maar een paar uurtjes alleen thuis laten tijdens de eerste levensfase (puppy). Zodra je dit een paar keer hebt gedaan kun je die periode gaan verlengen. De eerste periode kun je de bewegingsvrijheid van de pup het beste beperken en gebruik maken van kauwspeelgoed.

Het lange antwoord lees je hieronder.

Jack Russell Hondenprotocol

Het “Hondenprotocol” eBook helpt je om je Jack Russell met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Jack Russell. Gerrit Lameijer, de schrijver, heeft twintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells.

In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!

Klik hier en bekijk het eBook >>

Een paar handige tips om je Jack Russel alleen thuis te laten

We weten allemaal dat we onze Jack Russell’s uiteindelijk alleen thuis moeten laten, maar waar ligt de grens en wat zijn handige tips? Je wilt niet thuiskomen en een kapotte schoen of bank aantreffen.

1. Begin gelijk met benchtraining

Als je snel weer wat vrijheden terug wilt hebben is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met benchtraining. Laat de pup geleidelijk wennen aan de bench in vier stappen. Als dit je lukt kun je al snel jouw Jack Russel alleen thuis laten.

Fase 1: introductie van de bench

Zet de bench in een gedeelte van het huis waar je veel tijd doorbrengt, zoals de woonkamer. Leg een zachte deken of handdoek in de bench. Breng de hond naar de bench en praat met hem op een vrolijke toon. Laat de deur helemaal openstaan en zet deze goed vast om hem niet af te schrikken. De bench moet een veilige plek zijn.

Een goed manier om de Jack Russell aan te moedigen de bench in te gaan is met kleine traktaties, zoals snoepjes. Laat wat snoepjes naast de bench vallen, dan net binnen de deur en tenslotte helemaal in de bench. Als hij in eerste instantie weigert helemaal naar binnen te gaan, is dat oké – dwing hem niet om binnen te gaan. Blijf snoepjes in de bench gooien totdat hij rustig de bench in loopt om het voer te pakken. Als hij niet geïnteresseerd is in lekkernijen, probeer dan een favoriet speeltje in de bench te gooien. Dit proces kan minuten duren, maar ook dagen.

Fase 2: maaltijden geven in de bench

Nadat jouw Jack Russell gewend is aan de bench, begin je hem zijn normale maaltijden te geven in de buurt van de bench. Dit zorgt voor een positieve associatie met de bench. Als hij gemakkelijk de bench ingaat wanneer je met stap 2 begint, plaats je de voerbak helemaal achter in de bench. Als hij nog steeds onwillig is om de bench in te gaan, plaats de voerbak dan zo ver als mogelijk naar binnen zonder bang of angstig te worden. Elke keer dat je hem voedt, plaats je de schaal een beetje verder in de bench.

Als jouw Jack Russell eenmaal comfortabel in de bench staat tijdens het eten, kun je de deur sluiten terwijl hij aan het eten is. Open eerst de deur zodra hij klaar is met eten. Laat bij iedere volgende maaltijd de deur een paar minuten langer dicht, totdat hij na het eten ongeveer 10 minuten in de bench blijft. Laat hem er nooit uit als hij blaft of huilt in de bench. Anders zal hij leren dat dat de manier is om uit de bench komen.

Fase 3: voor langere periodes in de bench

Zodra jouw Jack Russell gewend is aan het eten van zijn normale maaltijden in de bench, kun je hem daar voor korte tijd inzetten met de deur dicht terwijl je thuis bent. Roep hem naar de bench met iets lekkers en beloon hem daarmee zodra hij de bench is binnengegaan.

Ga vijf tot tien minuten rustig bij de bench zitten en ga dan een paar minuten naar een andere kamer. Keer terug, ga weer even rustig zitten en laat hem dan uit de bench. Herhaal dit proces meerdere keren per dag. Verleng bij elke herhaling geleidelijk de tijd dat je hem in de bench laat en de tijd dat je uit zijn zicht bent. Zodra hij ongeveer 30 minuten rustig in de bench blijft terwijl jij uit het zicht bent, kan het beginnen: Jouw Jack Russell alleen thuis laten!

2. Leeftijd is van belang

Het volgende is in ieder geval duidelijk: een pup kun je niet lang alleen laten. De eerste 10 a 12 maanden zul je veel gebruik moeten maken van de bench zodra je jouw Jack Russel alleen thuis laat. Dus stel je wilt even naar de supermarkt, zet de pup dan in de bench.

Vanaf 12 tot 18 maanden kun je starten met alleen thuis laten buiten de bench. Begin klein, ga een rondje lopen. Begin rond die periode ook met hem ’s nachts uit de bench te laten.

3. Laat geen spullen slingeren

Je bent op het moment aangekomen dat je hem buiten de bench alleen thuis kunt laten. Waar moet je dan verder nog op laten? Laat geen spullen slingeren waar je niet wilt dat hij aankomt en sluit ruimtes waar je niet wilt dat hij komt af.

4. Zorg voor afleiding

Zorg voor voldoende afleiding zodra je jouw Jack Russel alleen thuis laat. Koop een bot of kauwspeelgoed om te voorkomen dat hij in andere dingen gaat bijten. Of zet de radio of tv zachtjes aan. Deze Kong (link naar Bol.com) is een aanrader!

5. Zorg voor voldoende beweging

Jack Russells hebben veel energie. Put ze uit voordat je vertrekt, dan zullen ze minder snel de neiging hebben te gaan huilen, blaffen of dingen te slopen.

Maak een flinke wandeling, gooi met een bal en zorg dat hij goed gevoed is en zijn behoeftes heeft gedaan.

Maar vergeet niet dat zelfs een zindelijke Jack Russell nog steeds een kleine blaas heeft en dat het nooit lang duurt voordat een maaltijd er weer uit moet!

Jack Russel alleen thuis laten tijdens een werkdag

Daarnaast vraag je je waarschijnlijk af vanaf wanneer je jouw Jack Russell een hele dag alleen kunt laten. Het antwoord is niet heel makkelijk, het hangt er namelijk vanaf hoe makkelijk de stappen hierboven zijn verlopen. Laat hem in ieder geval niet zomaar een hele dag alleen thuis zonder dit geleidelijk te verlengen. Of je hem alleen laat in of buiten de bench is ook helemaal afhankelijk van hoever je bent met benchtraining en hou oud hou is.

Ook ligt het er helemaal aan in welke mate jouw Jack Russell last heeft van verlatingsangst.

Natuurlijk zijn er ook nog andere slimme oplossingen zoals uitlaatservices.

Jack Russel alleen thuis laten met verlatingsangst

Van Jack Russell’s is bekend dat ze meer last hebben van verlatingsangst hebben dan andere rassen. Een Jack Russell met verlatingsangst gaat allereerst vaak op spullen bijten en kauwen. Zorg daarom in ieder geval voor kauwspeelgoed dat hem bezig kan houden.

Ten tweede staan Jack Russells met verlatingsangst erom bekend continu te blaffen. Hoe je voorkomt dat jou Jack Russell urenlang blaft als je afwezig bent? Dit en nog veel meer handige tips lees je in het Complete Jack Russell Handboek. Jan Kramer heeft ruim vijfendertig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells en al zijn ervaring gepropt in het Complete Jack Russell handboek! 60 Dagen Niet Goed Geld Terug Garantie.

Jack Russell Handboek