Jack Russell » Jack Russell benodigdheden » Voeding en de beste brokken voor een Jack Russel

Voeding en de beste brokken voor een Jack Russel

Goede voeding helpt uw Jack Russell gezond te blijven. Net al mensen moeten honden alle essentiële voedingstoffen binnen krijgen zoals koolhydraten, vetten, eiwitten, mineralen, vitamine en aminozuren. Ook vitamine D is heel belangrijk omdat honden dat niet zelf aanmaken. Zodra je je gaat verdiepen in hondenvoeding word je overspoeld met informatie. Wij zetten het belangrijkste voor je op een rijtje zodat jij nog lang kunt genieten van een gezonde Jack Russell. Hieronder vind je het antwoord op vragen als:

 • Wat zijn de beste brokken voor een Jack Russel pup?
 • Wat zijn de beste brokken voor een volwassen Jack Russel
 • Hoe veel mag een Jack Russel eten?

Tip van de dag: voer dat alle benodigde voedingstoffen bevat wordt vaak aangeduid als “volledig” of “compleet”.

Benieuwd naar wat je nog meer nodig hebt voor de aanschaf van een Jack Russell? Hier vind je een complete checklist.

Droogvoer en natvoer

Allereerst is er droog- en natvoer. Natvoer is zoals de naam al doet vermoeden een stuk vochtiger met een vocht percentage van tussen de 60 en 84 procent. Dit ligt bij droogvoer tussen de 3 en 12 procent. Droogvoer is hierdoor vooral veel langer houdbaar. Daarnaast krijgt jouw Jack Russell met droogvoer met een relatief kleine hoeveelheid voeding veel meer energie binnen dan bij natvoer. Er kleven aan beide soorten Jack Russel voer voor- en nadelen.

Bijna alle merken hebben droogvoer en natvoer voor honden in verschillende levensfases.

Jack Russell droogvoer
Droogvoer
Jack Russell natvoer
Natvoer

Waar moeten hondenvoeding aan voldoen?

 • Vleesgehalte: minimaal 25% eiwit en geen plantaardige eiwitbronnen
 • Graan: maximaal 40% koolhydraten. Minder is beter. Liever geen tarwe.
 • Vet: minimaal 15% vet
 • Vezels: maximaal 5% ruwe vezel
 • Mineralen: helaten/ proteinaten/ sulfaten. Liever geen oxides.

Beste voeding voor Jack Russell pups

Jonge puppies moeten zich nog ontwikkelen en hun gewrichten zijn nog niet zo sterk. Des te belangrijk is goede voeding voor een pup! Kies daarom voor speciaal puppyvoer dat alle belangrijke voedingsstoffen bevat zoals de omega 3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Het puppyvoer van Royal Canin komt vaak als beste uit de test, zoals bijvoorbeeld dit voer, speciaal voor kleine honden:

Een goede puppybrok voldoet aan de volgende criteria:

 • Het belangrijkste: maximaal 1,6% voor kleine rassen zoals de Jack Russell
 • Rond de 29% eiwit, exclusief geïsoleerd plantaardig eiwit. Meer mag, maar niet alle honden kunnen dat goed verteren.
 • Minimaal 0,15% DHA, een omega 3-vetzuur dat bijvoorbeeld in visolie zit (of voeg zelf een goede omega 3-bron toe)
 • Liever zinkchelaat dan zinksulfaat of zinkoxide

Beste brokken voor een Jack Russel

Brokken zijn verkrijgbaar als geperste brokken en geëxtrudeerde (krokante) brokken. Bij geperste brokken zijn alle voedingsstoffen en ingrediënten samengeperst. De geëxtrudeerde zie je vaak in verschillende kleurtjes en vormen. Om de brokken zit een laag vet die er na het bakken overheen gespoten is. De geëxtrudeerde brok wordt gebakken op een hogere temperatuur tot wel boven de 130 graden.

Geperste brokken zijn niet per definitie beter dan krokante brokken, of andersom. Let goed op waar jouw Jack Russell het beste op reageert. Probeer het uit! Als je wilt overstappen van krokante brokken naar geperste brokken of andersom, doe dit dan in één keer. Ook voor volwassen Jack Russells worden de Royal Canin hondenbrokken (link naar Bol.com) vaak het beste beoordeeld.

Beste brokken voor een oudere Jack Russell (senior hondenvoer)

Net als bij puppies kan het bij oudere Jack Russells ook lonen om speciale voeding aan te schaffen. Vanaf de leeftijd van 8 jaar kan een aangepast dieet helpen bij de bestrijding van ouderdomsverschijnselen. Deze brokken worden vaak aangeboden als senior brokken en bevatten bijvoorbeeld extra eiwit om spiergroei te behouden. Wij raden deze senior hondenbrokken (link naar Bol.com) aan van Royal Canin.

Dieet brokken

Onder dieetvoer vallen verschillende soorten voeding ter ondersteuning van de gezondheid van jouw Jack Russell. Denk aan voeding bedoelt om overgewicht te reduceren, maar ook licht verteerbare voeding of voeding die geschikt is voor meerdere doeleinden. Raadpleeg eerst jouw dierenarts of voedingsdeskundige voordat je dieetvoeding gaat gebruiken bij jouw Jack Russell!

Overgewicht en hoeveelheid voeding

Heeft jouw Jack Russell last van overgewicht? Dit hoeft niet altijd te betekenen dat dieetvoeding nodig is. Het kan ook betekenen dat jouw Jack Russell te grote porties krijgt of te weinig beweegt. Let voor de hoeveelheid brokken goed op de verpakking. Houdt daarnaast het figuur en de conditie van jouw hond goed in de gaten.

Snoepjes

Naast brokken voor de dagelijkse maaltijden is het ook handig om wat lekkers in huis te hebben. Snoepjes kun je gebruiken om tijdens de opvoeding jouw Jack Russell te belonen. Maar zoals met alles: geniet met mate.

Voeding Jack Russell met maagklachten

Heeft jouw Jack Russell last van maagproblemen? In de meeste gevallen komt dit gewoon doordat hij iets geks gegeten heeft tijdens bijvoorbeeld het uitlaten. Maar in sommige gevallen kan het ook liggen aan het soort brokken. Als voer een hoog gehalte aan ingrediënten bevat die jouw Jack Russell niet kan verteren, gaan deze in de darmen fermenteren. Dat kan leiden tot winderigheid, dunnere ontlasting en af en toe diarree. De meeste hoogwaardige merken hondenvoer zijn specifiek afgestemd om een hoge verteerbaarheid te garanderen. Omdat honden verschillen in maat hebben ze voeding nodig die is afgestemd op hun levensfase en rasgrootte. Let er daarnaast op dat het voer voldoende vezels en ingrediënten zoals antioxidanten (waaronder vitamine E en C), probiotica en gebitsreinigende mineralen bevat.

Voedingsschema Jack Russell pup

Waarschijnlijk vraag je je af: hoeveel gram brokken krijgt een Jack Russel pup? Onderstaande voedingsschema kun je globaal aanhouden voor jouw pup. Afhankelijk van het merk kan dit altijd afwijken.

Gewicht / Leeftijd2 maanden3 maanden4 maanden5 maanden
tot 5 kg95 gr107 gr112113
7 kg115135143145
10 kg149175186189
Voedingsschema voor een Jack Russell pup tot 5 maanden

Veelgemaakte fouten met Jack Russell voeding

Alhoewel het voeden van jouw Jack Russell makkelijk lijkt worden er veel fouten gemaakt die ervoor zorgen dat de hond maagproblemen krijgt, te dik wordt of extreem gaat verharen. Hieronder een aantal veelgemaakte fouten:

 • Te snel wisselen van voer
 • Geen rust geven na het eten met als risico een maagtorsie (maagverdraaiing)
 • Eten geven zonder drinken ernaast
 • Te veel voer geven
 • Geen speciaal puppyvoer geven aan je pup
 • Voedingssupplementen geven zonder overleg met een professional
 • Chocolade geven