Jack Russell » Jack Russell karakter

Jack Russell karakter

Voordat je besluit om een Jack Russell pup in huis te nemen, is het verstandig om je te verdiepen in de karaktereigenschappen van het ras. Wij helpen je een handje met een overzicht van de belangrijkste karakter trekjes en wat dat voor invloed heeft op de opvoeding. Vervolgens kun je een bewuste keuze maken of de Jack Russell het ras is dat je zoekt.

Het Jack Russell karakter kan het beste beschreven worden als: levendig, speels, slim, moedig, onbevreesd, vriendelijk en zelfverzekerd. Jack Russells zijn uitstekende gezelschapshonden, maar ook weer niet de makkelijkste.

Jack Russell karakter

Een sterk karakter met een reden

Voordat we de karaktereigenschappen induiken, gaan we even terug naar de Engeland van de 19e eeuw. Het was daar dat Dominee John Russell het ras fokte voor de jacht op vossen en dassen. De dominee ontwikkelde een stam Foxterriërs die paste bij zijn behoefte aan een hond die met de Foxhounds mee kon lopen en die onder de grond kon gaan om vossen en ander wild uit het hol te lokken. De Jack Russell was letterlijk geboren voor deze taak, met zijn felheid en korte pootjes. Er ontstonden uiteindelijk twee soorten Jack Russells: de Jack Russell Terriër en de Parson Russell Terriër.

De karaktereigenschappen die we eerder beschreven passen perfect bij dit plaatje. Door zijn onvermoeibare energie en zelfverzekerdheid was de Jack Russell perfect in staat het wild uit zijn hol te jagen.

Zoals ook in het rasstandaard staat beschreven, is de Jack Russell echter een uitstekend gezelschapshond.

Jack Russell karakter en opvoeding

Een kleine hond in een grote verpakking wordt vaak gezegd. Jack Russell Terriërs hebben een strenge leider nodig die vanaf het begin aandacht besteed aan hun opvoeding. Door hun onvermoeibare energie en speelsheid passen ze verder het beste bij een actief baasje. Maak duidelijk wat wel en niet mag en beloon goed gedrag; in de regel werkt belonen beter dan straffen. Geef geen aandacht aan slecht gedrag zoals blaffen. Vermijd agressie en fysiek geweld, hier kan de pup bang van worden of zelf agressief gedrag van gaan vertonen. Hanteer de NILIF (Nothing In Life Is Free) methode, hierbij leer je de hond dat hij alles kan verdienen.

Het Jack Russell Handboek

Het eBook “Het Complete Handboek Voor de Jack Russell” helpt je om je Jack Russell met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Jack Russell. Jan Kramer, de schrijver, heeft vijfentwintig jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van Jack Russells.

In het eBook worden onderwerpen behandeld zoals blaffen, opspringen, trekken aan de lijn en veel meer. En het mooiste is, je mag het boek 60 dagen risicovrij uitproberen!

Het Complete Handboek Voor De Jack Russell

Klik hier en bekijk het eBook op Jackrussellvriend.nl >>

Zit er verschil tussen het karakter van een Jack Russel teefje en reu?

Er wordt vaak gezegd dat een reu dominanter zou zijn dan een teefje. Dat kan, maar vaak heb je dit zelf in de hand met een goede opvoeding. Er zijn wel wat kleine verschillen tussen reuen en teefjes. Beide hebben hun voor-en nadelen. Zo bakenen reuen vaker hun territorium af. Teefjes aan de andere kant worden om de 6 maanden loops. Of het nou een teefje of een reu is, het blijft bij Jack Russells belangrijk leiderschap te tonen om dominant gedrag te voorkomen.

Jack Russell Parson karakter

Net zoals de Jack Russell Terriër heeft ook de Parson Russell veel beweging en een strenge opvoeding nodig. Mits goed opgevoed, is het een lieve familiehond. Hij kan ook goed overweg met andere huisdieren, mits hij dat van jongs af aan gewend is. Het is en blijft een pittige jachthond, dus opletten blijft geboden.

Black and tan Jack Russell karakter

Ervan uitgaande dat je een black en tan koopt met in de bloedlijn echte Jack Russells haal je een hondje in huis met een groots karakter. Black en tan Jack Russells zijn namelijk geen Jack Russell rashonden, maar een kruising tussen een Jack Russell Terriër en een ander ras. Het is dus ook moeilijk te zeggen wat de precieze karaktereigenschappen zijn, omdat die verschillen per nestje.