Jack Russell » Jack Russel opvoeden » Mijn Jack Russel verliest veel haar, is dat normaal?

Mijn Jack Russel verliest veel haar, is dat normaal?

Jack Russels verharen een aantal keer per jaar. Het is een kleine hond, veel mensen die besluiten om voor een Jack Russel te gaan houden er geen rekening mee dat ze regelmatig verharen. Jack Russells verharen vanwege hun dubbele vacht regelmatig, en extra tijdens wisselingen van de seizoenen. Hieronder lees je meer over de vachtverzorging bij Jack Russells.

Op zoek naar een goede hondenborstel voor de vachtverzorging van Jack Russells? Wij raden de Furminator Hondenborstel (S) aan voor Jack Russell eigenaren.

Jack Russel verharen

Jack Russells verharen regelmatig

Vanwege hun dubbele vacht verhaart de Jack Russell het hele jaar door in een gematigd tempo. Maar een Jack Russell Terrier kan zwaar verharen als hun vacht zich aanpast aan de weersverandering in de lente of herfst. Toch zal het kleine formaat van deze terriers weinig haar produceren om een probleem te vormen voor de meeste mensen.

Niet alle vachtsoorten verharen hetzelfde

De Jack Russell heeft drie soorten vachten: gladharig, ruwharig of broken coat. Allemaal, met een dubbele vacht met grove textuur. En allemaal verharen ze. De ruwharige vacht is vergelijkbaar met de broken coat vacht, maar dan net iets langer met het stevige haar.

Jack Russells met een gladde vacht verharen meer. Dat ze meer verharen betekent niet dat ze moeilijker te verzorgen zijn. Integendeel, een Jack Russell met een gladde vacht is gemakkelijker te onderhouden.

De dubbele vacht van een Jack Russell

De Jack Russel heeft twee lagen vacht, wat normaal is bij werkhonden (de Jack Russell is van origine ook een werkhond). Jack Russells hebben een ondervacht die werkt als isolatie – vergelijkbaar met wol. Maar omdat werkhonden meestal buiten werken, hebben ze extra bescherming nodig tegen kouder weer.

De bovenvacht is de tweede vachtlaag. Het worden ook wel de “dekharen” genoemd. Deze laag beschermt de huid van de hond tegen omgevingsfactoren. Deze laag stoot water af en beschermt de hond tegen vuil. Maar helaas, twee lagen vacht betekent dubbele kans op verharen.

Honden met een dubbele vacht verharen zwaarder tijdens het verharingsseizoen.

Jack Russel vachtverzorging

Een Jack Russel is een actieve hond die geen modderpoel overslaat. Ook struint de hond graag door struiken en hoog gras waardoor de vacht snel vies wordt. Het verzorgen van de vacht is dan ook een essentieel onderdeel van het verzorgen van een Jack Russel. Als de vacht goed verzorgd wordt, verhaart de hond ook minder.

Als de hond erg verhaart (of heel vuil geworden is), dan kun je de vacht het best in de volgende stappen stappen borstelen. Verwijder eerst het dode haar en het meest grove vuil met een siliconen handschoen of rubberen borstel. Houd er wel rekening mee dat er geen vaste haren uitgetrokken worden (trek niet door als de borstel vastloopt). Neem vervolgens een fijne borstel om het fijnere vuil van de vacht te verwijderen. Trek nu ook geen vastzittende haren uit de vacht.

Op zoek naar een goede hondenborstel voor de vachtverzorging van Jack Russells? Wij raden de Furminator Hondenborstel (S) aan voor Jack Russell eigenaren.

Verharen Jack Russel minimaliseren: tips

Om je Jack Russel verharen te minimaliseren, zijn er een aantal tips die je kunt volgen. Als de hond niet heel graag buiten speelt of een gevoelige huid heeft, dan kun je hem eens per 2-3 maanden wassen. Eens per maand wassen is voldoende als de hond wel graag buiten speelt. Wassen doe je met een speciale hondenshampoo. Dit soort shampoo respecteert de natuurlijke vetlaag die de hond heeft en tast deze niet aan. Als je Jack Russel gewassen is zorg je ervoor dat je hem zo snel mogelijk droogt, het liefst met een oude handdoek. Deze neemt de losgekomen haren op. Borstel de hond daarna nog een keer. Gebruik in elk geval geen föhn. De föhn is alleen geschikt als je een langharige hond hebt. Kortharige honden kunnen brandplekken oplopen door de warmte van een föhn. 

Daarnaast kan de Jack Russel verharen door een bepaalde opvoeding. Als de hond door het hele huis heel speelt en op de bank ligt, dan is het logisch dat op die plekken veel hondenhaar ligt. Als je de hond consequent opvoedt en de plekken waar de hond mag zijn duidelijk maakt, dan heb je minder last van hondenhaar overal in het huis. 

Slechte voeding leidt tot overmatig verharen

Let altijd goed op hoe jouw hond op voedsel reageert. Dit geldt vooral wanneer hij nieuw of “goedkoper” voedsel krijgt. Een van de belangrijkste redenen voor overmatig verharen is een slecht dieet.

Niet al het hondenvoer is hetzelfde. Goedkoop hondenvoer voldoet meestal niet aan belangrijke richtlijnen. Lees hier alles over het kiezen van goede voeding voor Jack Russells.